Siirry suoraan sisältöön

Vielä ehdit hakea kognitiivisen saavutettavuuden arviointiin

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 1.8.2022
Henkilö istuu tuolilla peukalot ylöspäin. Henkilön takana on pöytä, jossa on neljä tietokoneen näyttöä. Näytöillä on piiirretyt peukalot ylhäällä.

Haku Selkeästi meille -arviointiin on auki. Selkeästi meille -hanke arvioi syksyn 2022 aikana kahden verkkopalvelun kognitiivista saavutettavuutta. Ensimmäinen hakuaika syksyllä tehtäviin arviointeihin päättyy 7.8. ja toinen hakuaika päättyy 18.9. Arviointeihin voivat hakea mukaan organisaatiot, jotka haluavat parantaa verkkopalvelunsa kognitiivista saavutettavuutta. Verkkopalvelu voi olla esimerkiksi verkkosivusto tai mobiilisovellus. Arviointi on maksuton.

Hae mukaan arviointiin.

Arviointiin toivotaan monenlaisia hakijoita

Saavutettavuustestaaja Heikki Oksanen (kuvassa) toivoo mukaan monipuolisesti erilaisia hakijoita. ”Toivon, että hakijat ovat avarakatseisia erilaisia käyttäjätestaajia kohtaan ja että heillä on motivaatiota uudistaa verkkopalveluaan niin paljon kuin he kykenevät”, Heikki lisää.

Arviointiprosessiin kuuluu testauksen ja arvioinnin lisäksi alku- ja lopputapaaminen. Tapaamiset voidaan toteuttaa etäyhteydellä tai kasvotusten.

Kognitiivinen saavutettavuus on tärkeää

”Kognitiivinen saavutettavuus on tärkeää sen takia, että nettiä voivat käyttää kaikki ihmiset ja ettei kukaan jää yhteiskunnan ulkopuolelle”, Heikki tiivistää.

Organisaatiot saavat arvioinnista tietoa ja vinkkejä verkkopalvelunsa ymmärrettävyyden ja helppokäyttöisyyden kehittämiseen. ”Sivuista tulee paljon helpompia ja mukavampia käyttää. Kenenkään ei tarvitse potea päänsärkyä sen takia, että nettisivu on liian hankala”, Heikki kertoo yhteistyön tuloksista.

Kognitiivinen saavutettavuus kiinnostaa

Selkeästi meille -hankkeen tekemät arvioinnit ovat herättäneet paljon kiinnostusta. Vuoden 2022 kevään aikana hankkeelle saapui yhteensä 32 hakemusta ja hanke toteutti kolme arviointia. Arvioidut kohteet olivat Vammaiskortin, Ammattiopisto Luovin ja OmaKelan verkkopalvelut.

”Kevät oli tapahtumarikas ja nämä kohteet, mitä olemme arvioineet, ovat olleet hyvin mielenkiintoisia. Töitä on riittänyt”, kertoo Heikki. Tarve verkkopalveluiden kognitiivisen saavutettavuuden arviointiin on edelleen suuri. Tämä ei ole mikään ihme, sillä helposti käytettävät ja ymmärrettävät verkkopalvelut hyödyttävät kaikkia.

Lue lisää arvioinneista.

Lue myös nämä

Takaisin ylös