Siirry suoraan sisältöön

Selkeästi meille -hankkeesta oppia selkeämpien verkkopalvelujen suunnitteluun

  • Vieraskynä
  • Julkaistu: 12.4.2022
  • Kirjoittanut: Petra Pyy
Nuori ruskeahiuksinen hymyilevä nainen vaalealla taustalla.

Täällä kirjoittelee Petra Pyy, opiskelija ja tutkimusapulainen Aalto-yliopistosta! Olen sähköisten palveluiden suunnittelija, joka tekee parhaillaan diplomityötä nuorten mielenterveyspalveluiden yhteisestä suunnittelusta. Teen tutkimusta DigiIN-tutkimushankkeessa, jota johtaa THL eli Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. DigiIN tutkii miten kaikki ihmiset voisivat paremmin käyttää erilaisia palveluja.  

Voit tutustua DigiIN-tutkimushankkeeseen tästä linkistä (linkki vie pois tältä sivulta).

Yhteistyö Selkeästi meille -hankkeen kanssa 

Pääsin suunnittelemaan Selkeästi meille -hankkeen iskuryhmää Satu Timperin ja Mira Vihmon kanssa kevättalvella 2022. Halusin ehdottomasti päästä tekemään yhteistyötä, koska hankkeen iskuryhmätoiminta auttaa parantamaan nettisivuja ja saa ihmisiä mukaan sivujen suunnitteluun. Iskuryhmät todella auttavat luomaan toimivat sivut kaikille.  

Yhteistyössä syntyi iskuryhmä, jonka osallistujat miettivät nuorten mielenterveyspalveluiden käyttöä verkossa. Tutkimus selvitti, miten nuoret voisivat osallistua palveluiden suunnitteluun ja miten palveluiden käyttöä voi helpottaa. Tutkimus tehtiin parantamaan Suomen Punaisen Ristin sähköisiä palveluita, jotka auttavat nuoria mielenterveyden asioissa. 

Yhteistyön opit 

Oli todella ilo tehdä yhteistyötä Selkeästi meille -hankkeen asiantuntijoiden kanssa ja oppia soveltamaan kognitiivisen saavutettavuuden periaatteita suunnittelutyössä. Yhteistyö erityisesti auttoi minua tarkastelemaan suunnittelutyötä uusista näkökulmista ja viestimään työni tärkeydestä. Tärkein oppi minulle oli, miten saan selkeästi esitettyä asiani. 

Suunnittelun sanasto sisältää paljon lainasanoja, joita voi olla vaikea ymmärtää suunnittelutyön ulkopuolella. Iskuryhmän toiminnan kautta opin ilmaisemaan itseäni selkeämmin ja jätin haastavan ammattisanaston kotitoimistolle. Asioiden selittäminen lyhyesti ja selkeästi on avuksi kaikille meille!  

Kiitokset 

Todella iso kiitos Sadulle ja Miralle lämpimästä vastaanotosta ja hauskasta yhteistyöstä! Sain teiltä paljon hyviä ohjeita ja ideoita yhteisen suunnittelutyön helpottamiseksi. Iso kiitos myös saavutettavuustestaajille, Robertolle ja Heikille, työpajojen tehtävien testaamisesta ja parantamisesta! Työskentely teidän kaikkien kanssa oli todella arvokasta.

Petra Pyy

Sähköisten palveluiden suunnittelija Aalto-yliopistossa.

Lue myös nämä

Takaisin ylös