Siirry suoraan sisältöön

Lapin Metkat vaikuttamassa saavutettavuuteen

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 14.11.2023
  • Kirjoittanut: Vili Korhonen
Ihmisiä seisovat U:n muotoisessa kaaressa kassit kädessä taputtaen käsiä.

Pohjois-Suomen Me Itse -ryhmän Lapin Metkojen ja Selkeästi meille hankkeen yhteistyö sai alkunsa, kun Metkojen jäseniä kävi viime keväänä Helsingissä vierailulla Kehitysvammatuki 57:n tiloissa. Silloin sovimme, että perustetaan oma iskuryhmä Metkoille, joka on toiminut nyt tämän syksyn ajan.

Syksyllä meillä on ollut tapaamisia sekä ihan omalla iskuryhmän porukalla, jolloin iskut toteutettiin. että myös etätapaamisia Teamsin välityksellä hankkeen työntekijöiden kanssa. Minun mielestäni tämä on ollut hyvä systeemi, koska olemme myös kuulleet muun muassa minkälaisia iskuja muualla Suomessa, on tehty hankkeen kautta ja muutenkin sen toiminnasta. Kun iskut oli saatu tehtyä, meillä oli myös isot päättäjäiset, johon hankkeen työntekijöitä tuli paikan päälle ja kutsuttiin myös muita Lapin Metkoja kuulemaan mitä iskuryhmä on tehnyt.

Kaksi saavutettavuusiskua automaatteihin

Teimme saavutettavuusiskut Burger Kingiin ja Rovaniemen kaupungin kirjastoon. Burger Kingissä testasimme itsepalveluautomaatin ja kirjastolla lainaus- ja palautusautomaatin. Molemmissa onnistuttiin lopulta ihan hyvin, vaikka vähän oli ongelmia myös. Kirjastolla palautteemme vastaanotto oli todella hyvä. He olivat heti kiinnostuneita kuulemaan mitä kehittämisideoita meillä on. Sovimme sitten tapaamisen sinne ja meitä oli kuuntelemassa useampi kirjaston työntekijä, jotka ottivat palautteen todella hyvin vastaan. Eräs ryhmän jäsen, joka oli mukana palautetta antamassa sanoi, kun kysyttiin fiiliksiä siitä, että hänestä tuntui kuin oltaisiin oltu jossain lehdistötilaisuudessa.

Burger Kingin kanssa oli vähän enemmän palautteen antamisessa, kun ei löydetty oikein ketään yhteyshenkilöä, jolle se olisi voitu antaa. Lopulta, kun saimme vastauksen palautteeseen, siinä oli, että osaan juttuihin mistä kerrottiin (aterioiden englanninkielisiä niin ei saa heti selvää mitä se sisältää) eivät voi oikein vaikuttaa, koska kyseessä on kansainvälinen ketju. Muutenkin kun luettiin vastaus niin siinäkin oli välillä sellaista kieltä, että piti vähän miettiä mitä tuo sana oikein tarkoittaa?

Molemmille iskun kohteille myönnettiin Selkeästi meille -tunnus

Lapin Metkat myönsivät molemmille tahoille Selkeästi meille -tunnuksen. Tunnus viestii organisaation tahdosta kehittää sähköisen palvelun tai laitteen helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä.

Tärkeä tapa vaikuttaa saavutettavuuteen

Digipalveluihin ja itsepalveluautomaatteihin vaikuttaminen on tärkeätä, koska sillein niistä saadaan paremmin saavutettavia. Ne ovat nyt koko ajan lisääntymään päin ja sen takia olisi tärkeätä, että mahdollisimman moni voisi niitä käyttää.

Meidän porukalla jäi todella hyvä fiilis iskuista. Itseni puolesta voin myös sanoa, että itse koen kaikenlaisen vaikuttamisen todella tärkeäksi ja tämä oli taas uusi tapa sitä tehdä. Oli mukavaa myös tehdä porukassa näitä ja yhteistyössä Selkeästi meille -hankkeen työntekijöiden kanssa. Vaikuttaminen on paljon helpompaa porukalla kuin yksin niin kuin nytkin huomattiin.

Katso video ryhmän vaikuttamisesta

Artikkelin kuvat on ottanut Hilpi Ahola.

Kirjoittaja

Vili Korhonen

Pohjois-Suomen Me Itse -ryhmän varapuheenjohtaja.

Lue myös nämä

Takaisin ylös