Siirry suoraan sisältöön

Haku auki: yhteiskehittämällä ymmärrettävä verkkopalvelu

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 13.6.2023
Yhteiskehittämisen käyttäjätestauksessa henkilö testaa verkkopalvelun ymmärrettävyyttä älypuhelimella. Toinen henkilö seuraa taustalla.

Selkeästi meille -hanke hakee osallistujia yhteiskehittämistyöpajoihin ensi syksylle. Pajoissa tehdään yhdessä verkkopalveluista helpompia käyttää ja ymmärtää eli kognitiivisesti saavutettavia. Syksyn ensimmäinen työpaja järjestetään elo-syyskuussa kuntien verkkoviestijöille ja toinen syys-lokakuussa viranomaistahoille, joilla on jokin sähköinen asiointipalvelu. Loka-marraskuussa järjestämme vielä toisen yhteiskehittämistyöpajan kunnille. Yhteiskehittämiseen osallistuminen on maksutonta.

Tarkemmat yhteiskehittämisen päivämäärät ovat:

  • kuntaviestijöille: 9.8., 30.8. ja 6.9. sekä 26.10., 15.11. ja 22.11.2023
  • viranomaisviestijöille: 13.9., 4.10. ja 11.10.2023.

Ensimmäinen tapaaminen järjestetään etänä Teamsin välityksellä, muut kerrat sovitaan ryhmäkohtaisesti ryhmän toiveiden mukaisesti.

Voit lukea tarkempaa tietoa yhteiskehittämisestä, esimerkiksi työpajojen kestoista ja muista tehtävistä, tästä linkistä.

Yhteiskehittämisesssä kokemusasiantuntijuus ja asiantuntijuus kohtaavat

Kokoamme yhteen organisaatioita yhteiskehittämään omaansa sekä toisten samalla alalla toimivien organisaatioiden verkkopalvelua. Yhteiskehittämisessä jaetaan osaamista, tietoa, hankkeessa kehitettyjä työkaluja ja materiaaleja sekä oivalletaan itse tekemällä.

Työpajoissa kokemusasiantuntijat ja asiantuntijat kohtaavat toisensa ja lopputuloksena on uudenlaista ymmärrystä kognitiivisen saavutettavuuden edistämisestä. Lopuksi kokoamme yhteiskehittämisessä tehdyt havainnot kaikille hyödynnettäväksi Selkeästi meille -hankkeen sivustolle.

Mukaan hakeminen

Otamme syksyn työpajoihin mukaan neljä ensimmäiseksi ilmoittautunutta organisaatiota kuhunkin työpajakokonaisuuteen. Mukaan voi hakea täyttämällä alla olevan lomakkeen. Yhteiskehittämisen tarkka aikataulu on kerrottu hakulomakkeessa. Kuntien verkkoviestijöille haku on auki 22.6. asti. Viranomaisten hakuaika päättyy 31.8.

Syksyn ensimmäiseen yhteiskehittämiseen mukaan valituille ilmoitamme kesäkuun aikana.

Kuntien verkkoviestijöiden hakulomake (linkki vie Webropoliin ja aukeaa uuteen välilehteen).

Viranomaistahojen hakulomake (linkki vie Webropoliin ja aukeaa uuteen välilehteen).

Hyvinvointialueet kehittivät verkkosivustojaan

Ensimmäiseen yhteiskehittämiseen kutsuimme keväällä 2023 mukaan hyvinvointialueiden viestijöitä. Mukana omia verkkopalvelujaan kehittämässä olivat Pohjois-Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan, Päijät-Hämeen sekä Vantaan ja Keravan hyvinvointialueet.

Osallistujat kokivat yhteiskehittämisen hyödylliseksi

Kaikki saivat yhteiskehittämisestä huomioita omasta verkkopalvelustaan ja pääsivät antamaan palautetta myös toisilleen. Ongelmakohtien lisäksi esille nousi myös asioita, jotka verkkopalveluissa toimivat. Sekin on tärkeä tieto verkkopalveluiden kehittämisen näkökulmasta.

Kokonaisuus oli kiinnostava. Asenteenne oli rento, kannustava ja innostava. Yhteiskehittäminen toimi hyvin: inspiroi, nosti esille tärkeitä kehittämistarpeita, ohjasi konkreettisesti kehittämistyössä. – palaute yhteiskehittämisestä.

Yhteiskehittäminen oli erittäin innostava tapa tehdä töitä ja oivaltaa uutta yhdessä! Erityisesti arvostin sitä, että saimme kommentteja sekä kokemusasiantuntijoilta että toisilta verkkoviestinnän tekijöiltä. Keskustelu oli rentoa ja kaikki huomiot äärimmäisen relevantteja. – palaute yhteiskehittämisestä.

Hankkeemme kokemusasiantuntijat toivat työpajoissa esille omia kokemuksiaan verkkopalveluista.

Se on hyvä asia, että yhteiskehittämistä ruvettiin tekemään. Siitä porukka oppii enemmän, miten ottaa huomioon niitä nettisivujen käyttäjiä, joilla on jokin haaste nettisivujen käytössä. – Heikki Oksanen, Selkeästi meille -hankkeen saavutettavuusmentori.

Selkeästi meille -hanke

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteishanke. Hanke edistää sähköisten palvelujen kognitiivista saavutettavuutta eli helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä, jotta yhä useamman ihmisen on mahdollista osallistua ja toimia itsenäisemmin digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Lue lisää hankkeesta tästä linkistä.

Kysy lisää yhteiskehittämisestä

Petra Saarinen

Petra Saarinen

Olin saavutettavuuskoordinaattori vuosina 2020-2023.

Lue myös nämä

Takaisin ylös