Siirry suoraan sisältöön

Uudistetut kognitiivisen saavutettavuuden ohjeet

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 31.10.2022

Selkeästi meille -hanke on uudistanut verkkosivuilla olevia kognitiivisen saavutettavuuden ohjeita. Ohjeiden ja vinkkien avulla voit tehdä omasta verkkopalvelustasi helpomman käyttää ja ymmärtää. Ohjeet on tarkoitettu sinulle, olit sitten tekemässä uutta verkkopalvelua, kehittämässä vanhaa tai tuottamassa verkkopalveluusi sisältöä.

Ohjeet on kehitetty hankkeessa tehtyjen havaintojen pohjalta. Uudistetuissa ohjeissa on mukana enemmän esimerkkikuvia ja kuvat ovat myös uudistuneet. Kokonaisuus on ryhmitelty uudella tavalla.

Ohjeet on jaoteltu kuuteen osioon aikaisemman kahdeksan sijasta. Osiot ovat:

  • navigaatio eli verkkopalvelussa liikkuminen
  • tiedon sijoittaminen sivulle
  • hakutoiminto
  • teksti ja muu sisältö
  • käyttäjätoiminnot
  • tuki käyttäjälle.

Tutustu ohjeisiin tästä linkistä.

Anna palautetta

Ohjeita kehitetään edelleen ja siksi palaute on tärkeää. Onko ohjeista hyöytä sinulle, kun teet uutta verkkopalvelua, kehität vanhaa tai tuotat verkkopalveluun sisältöä?

Mikä olisi hyvä nimi ohjeille? Anna hyviä ideoita.

Anna palautetta tästä linkistä (linkki aukeaa uuteen välilehteen). Vastaa kyselyyn 30.11.2022 mennessä.

Miksi on tärkeää ottaa huomioon kognitiivinen saavutettavuus?

On monia ihmisryhmiä, jotka eivät voi käyttää palveluasi tarvitsemallaan tavalla, jos sitä ei ole helppo käyttää ja ymmärtää.  Lain vaatima tekninen saavutettavuus ei vielä itsessään takaa sitä, että verkkopalvelua on helppo käyttää ja ymmärtää. Siksi on tärkeää, että kun suunnittelet ja kehität verkkopalveluasi, huomioit myös kognitiivisen saavutettavuuden. Kognitiivisesta saavutettavuudesta hyötyvät erityisesti ihmiset, joilla on haasteita esimerkiksi oppimisessa, muistamisessa, ymmärtämisessa ja hahmottamisessa.

Lopulta kuitenkin ihan me kaikki hyödymme siitä, että verkkopalvelua on kognitiivisesti saavutettava. Myös sinä palvelun tarjoajana hyödyt siitä. Kun tieto löytyy helposti ja sitä on helppo ymmärtää, se vähentää esimerkiksi tarpeettomia yhteydenottoja. Tyytyväinen asiakas palaa mielellään käyttämään helppoa verkkopalvelua uudelleen.

Lue lisää kognitiivisesta saavutettavuudesta tästä linkistä.

Lue myös nämä

Takaisin ylös