Kognitiivisen saavutettavuuden ohjeet
Tältä sivulta löydät ohjeita kognitiivisesti saavutettavan verkkopalvelun suunnitteluun, kehittämiseen ja sisällön tuottamiseen. Ohjeet on tehty hankkeessa kehitetyn arviointikriteeristön pohjalta ja niitä päivitetään hankkeen keston ajan vuoteen 2022 asti. Ohjeet soveltuvat suurelta osin niin verkkosivuihin kuin mobiilisovelluksiin. Keräämme käyttäjiltä palautetta ohjeista. Voit antaa palautetta ohjeiden alla olevan palautelinkin kautta.
Ohjeiden sisältö
Navigaatio eli sivustolla liikkuminen
-
Päävalikko AvaaSulje
Selkeästi meille -hankeen sivulla oleva päävalikko on yksi esimerkki mahdollisimman selkeästä ja yksinkertaisesta valikkorakenteesta. Mitä yksinkertaisempi valikkorakenne on, sitä helpompi sitä on käyttää.
Kun suunnittelet valikoita ja yleensä koko sivun rakennetta, on hyvä ottaa huomioon se, että moni käyttäjä ei liiku sivulla alaspäin, vaan tyytyy siihen näkymään, jonka hän näkee, kun tulee sivulle. Siksi on tärkeää, että sijoitat tärkeimmät asiat niin, että käyttäjä huomaa ne ilman sivun vierittämistä.
Mitä ottaa huomioon, kun suunnittelet valikkoa?
Yhtä tietynlaista hyvää valikkorakennetta ei ole olemassa. Kun suunnittelet valikkoa, on tärkeää ottaa huomioon ainakin seuraavia asioita:
- käyttäjä näkee helposti valikkoa silmäilemällä, mistä asioista sivustolla on tietoa
- ylävalikko on samanlainen ja näkyvissä kaikilla sivuilla
- valikon otsikot ovat selkeitä ja ymmärrettäviä
- valikon teksti on sama kuin sen sivun otsikko, jonne se vie. Esimerkiksi jos valikossa lukee ”Potilaalle”, sivun otsikko on ”Potilaalle”.
Hyvä keino on testata erilaisia valikkorakenteita käyttäjillä. Tällä tavalla löydät omaan verkkopalveluusi soveltuvimman valikkorakenteen.
Kuvakkeen alle piilotettu valikko
Nykyisin sivustoilla valikko on yhä useammin piilotettu kuvakkeen alle. Yleisin käytetty kuvake on niin sanottu hampurilaiskuvake, jossa on kolme lyhyttä viivaa päällekkäin. Tästä johtuen tällaisesta valikosta käytetään usein nimitystä hampurilaisvalikko.
Hampurilaisvalikko on monelle käyttäjälle vieras. Jos sivuston valikko on piilotettu kuvakkeen taakse, on tärkeää, että sen yhteydessä lukee ”valikko”. Se saattaa auttaa käyttäjää etsimään tietoa valikon kautta.
Hankkeen teettämissä testauksissa on huomattu, että hampurilaisvalikko jää testaajilta pääsääntöisesti huomaamatta ja siten tieto sen kautta löytymättä.
Esimerkkikuvia
Yksinkertaisesta navigaatiosta on helppo valita oikea vaihtoehto.
Monimutkaisesta valikosta voi olla vaikea valita oikea vaihtoehto: Hoidetaanko asiani lääkäripalveluissa vai erikoisklinikoilla? Mitä valitsen, jos olen työterveysasiakas, mutta tarvitsen erikoisklinikkapalvelua?
-
Sivuille aukeavat alavalikot AvaaSulje
Päävalikon lisäksi verkkosivustoilla on yleensä sivuille aukeavat sivukohtaiset valikot.
Tällainen sivukohtainen valikko kannattaa sijoittaa sivun vasempaan laitaan. Se on käyttäjille kaikkein tutuin paikka. On tärkeää, että sivukohtaisen valikon sisältö on samassa järjestyksessä kuin se on esitetty päävalikossa.
Sivurakenteet kannattaa tehdä yksinkertaisiksi ja sellaisiksi, että eri elementit ovat tutuissa ja totutuissa paikoissa.
Vaikea sivuvalikko
Sivukohtaisesta valikosta voi tehdä vaikean
- jos se on epätyypillisen näköinen
- jos se on sijoitettu sivustolla johonkin muuhun paikkaan esimerkiksi sivun oikeaan laitaan tai sivun yläosaan.
Selkeä apuvalikko helpottaa tiedon etsimistä.
Poikkeavassa paikassa sijaitseva apuvalikko saattaa jäädä kokonaan huomaamatta. Oikea laita on usein sokea piste.
-
Helppo pääsy etusivulle AvaaSulje
Tee verkkopalveluun selkeä ja helposti havaittava Etusivu-painike tai linkki etusivulle.
On tärkeää, että etusivulle pääsee jokaiselta verkkopalvelun sivulta. Hyvä keino verkkosivulla on se, että etusivulinkki on ylänavigaatiossa ensimmäisenä. Hyvä keino mobiilisovelluksessa on se, että etusivulinkki on valikkopalkissa tai valikossa.
Logoa ilman tekstiä voi olla vaikea ymmärtää linkiksi etusivulle
Usein verkkopalvelun logoa käytetään linkkinä etusivulle, mutta kaikki eivät sitä tiedä. Talo-ikonia eivät myöskään kaikki käyttäjät tunnista, jos siinä ei ole lisäksi tekstiä ”etusivu”.
Murupolku voi olla vaikea ymmärtää
Monella sivustolla käytetään murupolkua, jossa on linkki etusivulle. Tämä ei ainoana keinona riitä, sillä moni käyttäjä ei huomaa murupolkua tai ymmärrä, mikä se on.
Etusivulle johtavassa painikkeessa on hyvä lukea etusivu. Pelkkä ikoni ei välttämättä ole selkeä.
-
Käyttäjän sijainti sivustolla AvaaSulje
On tärkeää, että käyttäjä näkee sijaintinsa sivustolla. Hyvä tapa osoittaa paikka sivustolla on korostaa se valikossa selkeästi erottuvalla värillä.
Murupolku, joka on käytössä myös tällä sivustolla, ei usein ole yksistään riittävä keino kertoa sijainnista. Moni käyttäjä ei sitä huomaa tai ymmärrä, mikä se on.
On tärkeää antaa vaihtoehtoja, josta käyttäjä tietää sijaintinsa sivustolla, esimerkiksi murupolun lisäksi sijainti näkyy sivuvalikosta.
Tiedon sijoittaminen sivustolle
-
Sijoita tärkeät asiat alkuun AvaaSulje
Sijoita tärkeimmät asiat heti alkuun, niin että sivua ei tarvitse vierittää ja etsiä. Esimerkiksi lääkärikeskuksen sivuilla käyttäjä todennäköisesti etsii ajanvarausta.
Moni käyttäjä ei vieritä sivustoa, vaan etsii tietoa aukeavasta sivunäkymästä.
Esimerkkikuvia
Käyttäjän kannalta olennaisin asia sijoitettuna sivun alkuun.
Lääkärikeskuksen historia ei välttämättä ole peruskäyttäjän kannalta olennaisin tieto.
-
Sijoita toisiinsa liittyvät asiat lähelle toisiaan AvaaSulje
Sijoita toisiinsa liittyvät asiat lähelle toisiaan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi
- Karusellin pysäytysnappula on niin lähellä, että se löytyy ilman, että sivua tarvitsee vierittää.
- Lomakkeen lähetä-nappula on lähellä lomaketta.
- Kaikki yhteystiedot ja yhteydenoton kannalta oleelliset tiedot ovat samassa paikassa. Esimerkiksi nimi, puhelinnumero, sähköposti ja mahdollinen soittoaika.
- Kaikki asian kannalta oleellinen tieto on yhdessä paikassa, ei käytetä *-merkkiä kertomaan lisätiedosta, joka on jossain muualla sivulla. Tämä vaatii käyttäjältä hyvää muistia.
Esimerkkikuvia
Käyttäjän ei tarvitse päätellä tai muistaa, kun kaikki yhteystiedot löytyvät samasta paikasta.
Käyttäjän voi olla vaikea päätellä yhteystietoja, esimerkiksi sähköpostin kirjoitusasua, jos sitä ei ole selkeästi ilmaistu.
-
Vältä sivun oikeaa laitaa AvaaSulje
Selkeästi meille -hankkeessa on huomattu, että verkkosivun oikea laita on monelle käyttäjälle sokea piste. Käyttäjä ei välttämättä huomaa sinne sijoitettua tietoa tai linkkiä.
Jos käytät verkkosivun oikeaa laitaa, älä sijoita sinne mitään käyttäjän kannalta tärkeää tietoa, mitä ei ole muualla sivustolla.
Esimerkkikuvia
Käyttäjän kannalta tärkeimmäksi ajateltu toiminto, ajanvaraus, on sijoitettu sivun alkuun. Näin käyttäjän on helppo huomata se.
Käyttäjän kannalta olennaista ajanvarausta ei välttämättä nähdä sivun oikeasta laidasta.
-
Mieti, mitä mobiilissa näkyy etusivulla AvaaSulje
Sijoita etusivulle helposti havaittavat linkit kaikkiin niihin osioihin, joihin käyttäjän täytyy päästä käsiksi. Tämä on tärkeää, koska tietokonenäkymän valikkopalkissa selkeästi esillä olevat valikot siirtyvät mobiilissa hampurilaisvalikon taakse. Ne jäävät usein huomaamatta, koska käyttäjät eivät tunnista hampurilaisvalikon ikonia. Käyttäjät liikkuvat siis verkkosivuilla niin kuin valikkoa ei olisi ollenkaan.
Kuvakkeisiin niitä kuvaavat tekstit
Kaikkiin toimintoihin, jotka muuttuvat mobiilinäkymässä kuvakkeiksi, on tärkeä lisätä niitä kuvaavat tekstit. Valikon lisäksi tällaisia ovat esimerkiksi hakutoiminto, etusivu ja yhteystiedot.
Sekään ei välttämättä auta. Esimerkkitapaus Selkeästi meille -sivuilta. Sivuilla ei ollut testausvaiheessa selkeää linkkiä kognitiivisen saavutettavuuden ohjeisiin, ja testaajamme ei löytänyt ohjeita mobiililaitteella. Testaaja tietää, että hampurilaisvalikko on valikko, mutta ei ole tottunut sitä käyttämään. Testaaja ei siis löytänyt ohjeita, mikä on tämän sivuston yksi tärkeimmistä osioista. Testauksen jälkeen linkki ohjeisiin lisättiin sekä sisältöpalstalle että alaviitteeseen.
Mahdollinen ohjeistus kaikilla laitteilla käytettäviksi
Jos annat ohjeita sivuston käyttöön, huolehdi, että ohjeet soveltuvat sekä tietokoneelle että mobiililaitteelle.
Mobiilivalikosta voi tehdä selkeämmän lisäämällä symbolille selitteen. Etusivulle on hyvä laittaa tärkeimmät toiminnot, jotta niitä voi käyttää, vaikka ei huomaisi valikkoa.
Tekstit ja muu sisältö
-
Tekstin ymmärrettävyys AvaaSulje
Kirjoita sellaista tekstiä, jota on helppo lukea ja ymmärtää.
- Jos joudut käyttämään vaikeita sanoja tai ilmaisuja, selitä ne.
- Jos käytät lyhenteitä, selitä ne.
- Älä käytä tekstissä vieraskielisiä sanoja. Nimet ovat poikkeus.
- Vältä kielikuvia ja ilmaisuja, jotka eivät ole yksiselitteisiä.
Kirjoita käyttäjälle olennaisista asioista ja kirjoita hänelle sopivasta näkökulmasta. Kirjoita mahdollisimman lyhyesti.
Käytä kuvia ja symboleja
Käytä tekstiä tukevia kuvia ja symboleja. Ne auttavat hahmottamaan tekstiä ja sisältöä. Liian pitkät tekstit ilman kuvia ovat lukijalle tylsiä ja vaikeita hahmottaa.
Huomioi kohderyhmä, kun kirjoitat tekstiä.
-
Tekstin luettavuus AvaaSulje
Kirjoita helposti silmäiltävää tekstiä.
- Kirjoita mahdollisimman lyhyesti.
- Kirjoita lyhyitä ja selkeitä kappaleita.
- Käytä selkeitä väliotsikoita ja listauksia silloin, kun niistä on lukijalle hyötyä. Liian pitkät listaukset eivät auta lukijaa.
Vältä turhia muotoiluja. Jos korostaminen on tarpeen, käytä lihavointia. Mutta esimerkiksi ISOILLA KIRJAIMILLA ja kursiivilla kirjoitettua tekstiä voi olla vaikea lukea. Myös turha alleviivaus voi häiritä lukijaa muun muassa sen vuoksi, että alleviivaus voidaan tulkita linkiksi.
Rivitä teksti vasemmalle. Jos teksti on esimerkiksi keskitetty, voi käyttäjän olla vaikea lukea tekstiä.
Kirjasimen tyyli ja koko
Käytä verkkopalvelussa selkeää ja helppolukuista kirjasintyyppiä. Päätteetön kirjasintyyppi on selkein.
Varmista, että teksti on riittävän suurikokoista. Selkeästi meille -sivuilla fonttikoko on 18.
Kun käyttäjä suurentaa sivua, valikko voi hävitä
Jos käyttäjä joutuu suurentamaan sivua siksi, että saa tekstin suuremmaksi, sivun rakenne saattaa muuttua. Tällöin muun muassa valikko voi hävitä näkyvistä ja muuttua kuvakkeeksi, jossa on kolme viivaa. On tärkeää, että käyttäjälle kerrotaan, että kuvake on valikko. Valikon nimeäminen valikoksi auttaa käyttäjää löytämään sivulta hävinnyttä tietoa.
Tarpeettomien korostuskeinojen käyttäminen voi vaikeuttaa tekstin ymmärtämistä. Alleviivaus saatetaan tulkita linkiksi.
-
Kuvat ja videot AvaaSulje
-
Isot ja liikkuvat elementit AvaaSulje
Vältä käyttämästä verkkopalvelussa isoja ja häiritseviä kuvia tai liikkuvia elementtejä. Ne vievät helposti käyttäjän huomion pois itse asiasta.
Jos sivustolla on liikkuvia elementtejä, kuten kuvakaruselli tai video on tärkeää, että
- liikkuvat elementit saa pysäytettyä
- pysäytysnappula on helppo löytää.
Koko sivun levyinen elementti
Jos sivustolla on iso koko sivun levyinen elementti, se voi viestiä käyttäjälle siitä, että sivu loppuu siihen. On siis tärkeää, että elementin yläpuolella kerrotaan, että sisältö jatkuu elementin jälkeen.
Linkit
-
Helposti havaittavat linkit AvaaSulje
Tee linkeistä sellaisia, että ne on helppo tunnistaa linkeiksi. Älä käytä pelkkää väriä kertomaan linkistä. Tekstin yhteydessä selkein tapa kertoa linkistä on väri ja alleviivaus.
Käytä verkkopalvelussa keskenään samanlaisia linkkejä.
On tärkeää, että linkkiteksti ei muutu huonommin havaittavaksi, kun hiiri osuu siihen, vaan pysyy selvästi linkin näköisenä.
Esimerkkikuvia
Linkki on helppo havaita ja sen sisältö helppo päätellä, kun käytetään useampia sanoja ja alleviivausta värin lisäksi.
Voi olla vaikea päätellä, että teksti on linkki, jos sen esittämiseen käytetään vain yksittäistä sanaa ja väriä ilman alleviivausta. Lisäksi esimerkkikuvan linkeissä käytetty punainen lääkärikeskuksen brändiväri saatetaan tulkita virheen merkiksi.
-
Ymmärrettävät linkit AvaaSulje
Kerro linkissä selvästi, mikä sen tarkoitus on. Esimerkiksi ”Lue lisää asumistuesta”.
Kerro linkkitekstissä selvästi, jos se vie pois verkkopalvelusta. Esimerkiksi pelkkä nuolisymboli ei kerro asiaa ymmärrettävästi.
Tee sivustolta poisvievät linkit sellaisiksi, että ne aukenevat samalla tavalla joko samaan ikkunaan tai uuteen ikkunaan.
Selkeässä linkissä on useampi kuin yksi sana, jotka kuvailevat linkin sisältöä.
Hakutoiminto
-
Helppo löytää AvaaSulje
Sijoita hakutoiminto tuttuun paikkaan sivun oikeaan ylälaitaan.
Käytä hakutoiminnossa yleisesti käytettyä ja helposti tunnustettavaa symbolia. Suurennuslasi on yleinen symboli.
Sijoita hakukenttään jokin kehote, kuten ”etsi” tai ”hae”.
Suurennuslasi on yleinen ja tunnistettava symboli hakutoiminnolle. Kehote helpottaa toiminnon ymmärtämistä.
-
Helppo käyttää AvaaSulje
Tee hakutoiminnosta yksinkertainen, selkeä ja toimiva.
Hyvä hakutoiminto auttaa käyttäjää. Se antaa ehdotuksia, jotka ovat oleellisia ja selkeitä ja helppoja ymmärtää.
Hyvä hakutoiminto tarjoaa myös tuloksia, vaikka olisi tehnyt kirjoitusvirheen.
Käyttäjä voi ajatella, ettei sivustolla ole haettua tietoa, jos hakukone ei anna tuloksia. Selkeä hakukone auttaa käyttäjää esimerkiksi kirjoitusvirheen sattuessa.
-
Selkeät ja helpot hakutulokset AvaaSulje
Helposti löytyvät hakutulokset
Hakutulokset pitää löytyä helposti. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi hakukentän ja hakutuloksen välissä ei ole mitään, mikä vie huomion pois tai pakottaa vierittämään ennen kuin hakutulokset näkyvät. Jos hakutulokset eivät näy heti näytöllä, moni käyttäjä kokee, että haku ei toiminut.
Selkeät ja ymmärrettävät hakutulokset
Hakutulokset ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
- hakutulokset erottuvat selkeästi toisistaan
- hakutulosten otsikot ovat selkeitä ja ymmärrettäviä
- hakutuloksen teksti on sopivan pituinen, sopiva pituus on noin pari lausetta. Jos hakutuloksen teksti on tätä pidempi, voi käyttäjälle tulla siitä käsitys, että kaikki tarpeellinen tieto on siinä, eikä hakutulosta tarvitse avata. Usein hakutuloksen tekstistä ei selviä kaikki oleellinen. ”Lue lisää” -kehote auttaa.
Hakutulokset ovat osuvia.
Hakutulosten yhteydessä kerrotaan selkeästi ja ymmärrettävästi, jos hakutuloksia ei löytynyt.
Esimerkkikuva
Käyttäjää auttaa, kun hakutulokset erottuvat selkeästi toisistaan ja hakutulosten otsikot ovat selkeitä ja ymmärrettäviä. On hyvä, että hakutuloksen teksti on sopivan pituinen ja se kertoo selkeästi, että tietoa on luettavissa linkkiä klikkaamalla lisää.
Jos hakutuloksessa ei ole haettua sanaa, voi olla vaikea päätellä, että tulos on oikea. Tuloksia voi olla myös vaikea erottaa toisistaan.
Painikkeet ja kuvakkeet
-
Selkeät painikkeet AvaaSulje
Käytä painikkeita, jotka ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää.
Kerro painikkeessa, mitä tapahtuu, kun siitä painaa esimerkiksi ”lähetä lomake”.
Huolehdi, että verkkopalvelussa ei ole elementtejä, jotka näyttävät painikkeilta, mutta eivät sellaisia ole. Jos tällaisia on, ne voivat luoda käsityksen, että verkkopalvelu ei toimi.
Selkeä painike kertoo, mitä sen painamisesta tapahtuu. Yhteystietojen läheisyydessä ”Paina tästä” -painike voisi esimerkiksi avata karttakuvan tai sähköpostiohjelman, eikä käyttäjä pysty ennakoimaan, mitä painamisesta tapahtuu.
-
Tutut kuvakkeet AvaaSulje
Käytä verkkopalvelussa kuvakkeita, jotka ovat yleisesti käytettyjä, tuttuja ja tunnistettavia.
Kerro kuvakkeiden merkitys myös tekstillä esimerkiksi ”etusivu”, ”valikko”, ”hae”.
Käytä verkkopalvelussa olevia kuvakkeita tutulla tavalla.
Jos verkkopalvelussa on vähemmän käytettyjä tai kokonaan uusia kuvakkeita, kerro selvästi, mitä ne tarkoittavat.
Älä käytä punaista korostusväriä muuten, kuin ilmoittamaan virheestä. Punainen väri on monelle käyttäjälle virheen merkki.
Esimerkkikuvia
Kun painikkeiden ja kuvakkeiden yhteydessä on teksti, se auttaa niitä käyttäjiä, jotka eivät niitä muuten tunnista.
Jos kuvakkeiden ja painikkeiden kanssa ei ole selittävää tekstiä, käyttäjän voi olla vaikea tunnistaa ja ymmärtää niitä.
Muut toiminnot
-
Mahdollisimman helppo rekisteröityminen ja kirjautuminen AvaaSulje
Pyri siihen, että rekisteröityminen verkkopalveluun on mahdollisimman helppoa. Tarjoa käyttäjälle selkeät ja helpot ohjeet rekisteröitymiseen.
Tee rekisteröitymiseen liittyvät tietosuojaselosteet ja palvelun ehdot mahdollisimman ymmärrettäviksi. Kerro selvästi, mitä hyötyä rekisteröitymisestä on.
Ymmärrettävät ja selkeät virheilmoitukset
Jos rekisteröitymisessä tai kirjautumisessa tapahtuu virhe, on hyvin tärkeää, että virheilmoitus on ymmärrettävä ja ohjaa käyttäjää korjaamaan virheen.
Salasana tarvittaessa näkyviin
Käyttäjää auttaa se, että salasanan saa näkyviin, jos se auttaa rekisteröitymisessä ja kirjautumisessa. Kun salasanan saa näkyviin, on helppo huomata mahdolliset kirjoitusvirheet.
-
Helposti ymmärrettävät evästeet AvaaSulje
Tee verkkopalvelussa mahdollisesti oleva evästeisiin liittyvä elementti sellaiseksi, että sitä on helppo ymmärtää, eikä se häiritse käyttäjää tai vaikeuta verkkopalvelun käyttöä.
Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että evästeasetuksissa on selkeä ja yksinkertainen tapa kieltäytyä tarpeettomasta seurannasta. Mahdollisuus hyväksyä vain pakolliset evästeet yhdellä napin painalluksella on käyttäjälle helpoin ja ymmärrettävin tapa.
- evästeet eivät ohjaa käyttäjää valitsemaan kaikkia evästeitä esimerkiksi väreillä tai muulla keinolla
- tekstit evästeissä ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää
- evästeasetukset on helppo löytää, jos niitä haluaa muuttaa.
-
Helppokäyttöinen ja käyttäjää tukeva chat-toiminto AvaaSulje
Mikäli verkkopalvelussa on Chat-toiminto, sijoita se tuttuun paikkaan, mistä se on helppo löytää. Yleensä chat-toiminto löytyy oikeasta alakulmasta.
Tee sellainen chat-toiminto, joka ei häiritse sivun käyttämistä. Itsestään aukenevat chat-ikkunat ovat sellaisia, jotka voivat häiritä käyttäjää ja viedä huomion pois pääasiasta.
Helppokäyttöinen chat-toiminto
Tee chat-toiminnosta sellainen, että sitä on helppo käyttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
- chat-toiminto on helppo aukaista ja sulkea
- keskustelu ei katoa, jos ikkunan sulkee, ilman että käyttäjää muistutetaan siitä
- keskustelun voi tarvittaessa tallentaa
- keskustelun voi aloittaa ilman kirjautumista tai henkilötietojen antamista. Tämä on erityisesti ongelma siksi, että kirjoitusvirheet voivat estää keskustelun käyttämistä.
Robotti vai ihminen?
Chat-toiminto kertoo selkeästi, keskusteleeko käyttäjä asiakaspalvelijan vai robotin kanssa. On tärkeää, että asiakaspalvelijan tavoittaa helposti.
Chat-robotti auttaa käyttäjää
Chat-robotti ohjeistaa käyttäjää niin, että se ehdottaa hakusanoja tai toimintoja, esimerkiksi: ”En ymmärtänyt. Yhdistänkö asiakaspalvelijalle?”
Chatin löytää helposti sulkemisen jälkeen
Jos chat-toiminnon sulkee, se on helppo löytää uudelleen. Jos chat-toimintoa ei ole mahdollista sijoittaa niin, että sen saa auki riippumatta, missä kohtaa sivustoa on, on hyvä kertoa käyttäjälle selkeästi ja näkyvästi, mistä chat-toiminnon löytää.
-
Helposti suljettavat ponnahdusikkunat AvaaSulje
Älä tee verkkopalveluun ponnahdusikkunaa, joka on vaikea sulkea.
Varmista, että sivustolle aukeavat elementit eivät häiritse tai estä käyttämistä, esimerkiksi ponnahtamalla muun sisällön päälle.
-
Palautteen antaminen helppoa AvaaSulje
Tee palautteen antamisesta helppoa. Se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että verkkopalvelussa on helppo löytää, miten voi antaa palautetta.
Jos palautteen antamista varten on lomake, se on helppo täyttää ja lähettää.
Verkkopalvelusta saa selkeästi tiedon siitä, että palaute on lähetetty onnistuneesti. Tieto pysyy näkyvissä eikä häviä hetken päästä.
Verkkopalvelussa kerrotaan selvästi, miten ja kuinka palautteeseen vastataan.
-
Helpot ja ymmärrettävät lomakkeet AvaaSulje
Tee lomakkeista sellaisia, että niitä on helppo täyttää. Tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että
- lomakekentät ovat selkeitä ja riittävän isoja
- lomakekentän otsikot ovat selkeitä ja helppoja ymmärtää
- lomakekentät ovat tutussa järjestyksessä esimerkiksi etunimi ensin ja sukunimi sen jälkeen
- lomakekentän otsikot pysyvät koko ajan näkyvissä
- lomakekenttään ei ole sijoitettu ohjeita lomakkeen täyttämiseen. Käyttäjä ei välttämättä muista ohjeita, jos ne katoavat, kun hän alkaa kirjoittaa.
- lomake ei muutu sitä mukaan, kun sitä täytetään.
On tärkeää, että lomake pysyy koko ajan näkyvissä ja sen päälle ei aukene elementtejä, jotka peittävät osan lomakkeesta alleen. Esimerkiksi aukeava kalenteri voi peittää osan lomakkeesta.
Kerro pakollinen tieto sanoin
Lomakkeessa kerrotaan selvästi, mikä tieto on pakollinen. Pelkkä *-merkki ei riitä, varsinkaan ilman selitystä. Selkein tapa on kirjoittaa pakollisen tiedon kohdalle ”pakollinen tieto”.
Selkeät virheilmoitukset
Virheilmoitukset ovat selkeitä. Jos täyttämisessä on tullut virhe, tai tärkeä tieto puuttuu, virheilmoitus on siinä kohtaa lomaketta, missä virhe on. Vältä virheilmoituksia, jotka tulevat näkyviin vasta kun hiiren vie kentän päälle.
Lomake kertoo selvästi, että se on lähetetty onnistuneesti.
Esimerkkikuvia
Vaikeassa lomakkeessa on muun muassa tällaisia asioita. Virheilmoitus on englanniksi ja se tulee näkyviin vain, kun hiiren vie lomakekentän päälle. Palautelaatikossa on ohje palautteen antamiseen, joka häviää, kun siihen alkaa kirjoittaa. Käyttäjää kehoitetaan täyttämään pakolliset kentät, mutta ei kerrota, mitä ne ovat.
Tukea käyttäjälle
-
Selkokieli AvaaSulje
Selkokieli on yleiskieltä helpompaa suomen kieltä. Siinä käytetään yleiskieltä helpompia sanoja ja yksinkertaisempia kielen rakenteita. Selkokieli auttaa niitä ihmisiä, joiden on vaikea lukea tai ymmärtää yleiskieltä.
Selkokieli verkkopalveluissa auttaa erityisesti niitä ihmisiä, joiden on vaikea lukea tai ymmärtää yleiskieltä.
Selkokielen periaatteita
- Suosi aktiivia ja vältä passiivia.
- Kirjoita lyhyitä lauseita ja virkkeitä.
- Kerro vain yksi tärkeä asia yhdessä lauseessa.
- Käytä tuttuja ja yleisesti käytössä olevia sanoja.
- Suosi lyhyitä sanoja.
- Vältä vaikeita sanoja ja käsitteitä ja lyhenteitä. Jos niitä on pakko käyttää, selitä ne.
Lisätietoa selkokielestä ja selkokielen ohjeita voit lukea Selkokeskuksen verkkosivuilta.
Verkkopalvelussa voi olla joko selkokielinen osio tai koko palvelu voi olla selkokielellä.
Selkokielinen osio selvästi esille
Jos verkkopalvelussa on erikseen selkokielinen osio, sijoita etusivulle selkeä linkki, josta selkosivuille pääsee. Selkokieliset sivut eivät auta käyttäjää, jos niitä ei löydä tai käyttäjä ei tiedä, että sellaiset on olemassa.
Pidä selkokielisen osion tiedot ajan tasalla ja huolehdi, että siellä on kaikki käyttäjää hyödyttävä tieto.
Esimerkki kokonaan selkokielisestä sivustosta
On myös mahdollista tehdä koko sivusto selkokieliseksi. Selkokielisen sivuston rakenne on mahdollisimman selkeä ja sellainen, että käyttäjän huomio kiinnittyy siinä olennaisiin asioihin. Valikkorakenne on selkeä ja helppokäyttöinen, eikä erilaisia valikkorakenteita ole liikaa.
Voit tutustua kokonaan selkokieliseen verkkopalveluun Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän Satasairaalan verkkosivuilla tästä linkistä.
-
Äänituki AvaaSulje
Äänituki auttaa niitä käyttäjiä, jotka eivät joko osaa lukea tai lukeminen on vaikeaa. Se tukee myös niitä käyttäjiä, jotka eivät jaksa lukea pidempiä tekstejä.
Äänituki löytyy helposti otsikon oikealta puolelta.
On tärkeää, että äänituki on sellainen, että se on helppo käynnistää ja sammuttaa. Hyvä äänituki näyttää sijainnin tekstissä ja lukunopeutta pystyy tarvittaessa säätämään.