Selkeästi meille -hankkeen verkkosivuille on julkaistu selkosanasto nettiin ja saavutettavuuteen liittyvistä sanoista. Selkokieli hyödyttää meitä kaikkia, mutta se on suunnattu erityisesti ihmisille, joiden on vaikea lukea tai ymmärtää yleiskieltä.
Selkosanasto on tehty yhdessä kohderyhmän kanssa
Selkosanasto on osa Helsingin yliopistosta valmistuvan Timo Suurosen maisteritutkielmaa. Se on laadittu yhteistyössä Selkeästi meille -hankkeen kanssa. Selkosanasto muodostuu 20 sanasta, jotka käsittelevät saavutettavuutta ja nettiä. Sanaston kohderyhmänä on kehitysvammaiset ihmiset, mutta sanastoa voi hyödyntää jokainen. Sanat ovat peräisin hankkeen iskuryhmiin osallistuneilta henkilöiltä. Iskuryhmän osallistujat vaikuttavat eli iskevät sellaisiin verkkopalveluihin, jotka ovat heidän mielestään vaikeita käyttää tai ymmärtää. Iskuryhmiin osallistuneilta kysyttiin nettiin liittyviä vaikeita sanoja ja yksi vaikeimmista sanoista oli saavutettavuus. Iskuryhmiin osallistujat olivat myös testaamassa sanastoa, esimerkiksi ovatko selitykset ymmärrettäviä ja auttavatko kuvat sanojen ymmärtämisessä. Sanastoa ja kuvia muokattiin testauksen perusteella.
Tutustu selkosanastoon tästä linkistä.
Sivun lopusta löytyy myös linkki Timon tekemään alkuperäiseen pdf-tiedostoon sanastosta.
Puuttuuko sanoista jokin tärkeä sana? Onko sanaston selitykset ymmärrettäviä? Anna palautetta selkosanastosta. Palautelomake on sivun lopussa.
Selkokielen tarve kasvaa
Selkokielen tarvitsijat ovat tärkeää ottaa huomioon erilaisissa palveluissa tarjoamalla tietoa selkokielellä. Esimerkiksi tällaiset selkosanastot voivat auttaa vaikeiden sanojen ymmärtämisessä. Selkokeskuksen vuoden 2019 tarvearvioin mukaan selkokieltä tarvitsee yli 10 prosenttia väestöstä. Selkokielestä hyötyvät ihmiset, joiden kielitaidossa on puutteita. Vaikea kieli voi vaikuttaa arjen sujumista, kuten opinnoissa tai työelämässä selvitymistä tai yhteiskunnan toimintaan osallistumista. Osa selkokieltä tarvitsijoista tarvitsee selkokieltä vain hetkellisesti, mutta suurin osa voi tarvita selkokieltä koko elämänsä ajan, kuten useimmat kehitysvammaisista ihmisistä. On arvioitu, että selkokielen tarve lisääntyy entisestään, koska esimerkiksi väestö ikääntyy ja sen myötä muistisairaudetkin lisääntyvät. Lisäksi maahanmuuttajia ja heikkoja lukijoita on enemmän kuin aiemmin. Lue lisää selkokielen tarpeesta Selkokeskuksen sivuilta tästä linkistä (linkki vie toiselle sivulle ja aukeaa uuteen välilehteen).
Tutustu lisää selkosanastoon
Lue Timon vieraskynäkirjoitus Selkosanastojen avulla ymmärrettävämpää tietoa tästä linkistä. Kirjoituksessa Timo kertoo selkosanastostaan ja miten kohderyhmä osallistui selkosanaston tekoon.
Voit lukea Timo Suurosen tutkielman Sanoista saavutettaviksi – selkokielisten sanastojen laatiminen kognitiivisen saavutettavuuden näkökulmasta kokonaisuudessaan Helsingin yliopiston sivuilta tästä linkistä (linkki vie toiselle sivulle ja aukeaa uuteen välilehteen). Tutkielmasta voit lukea tarkemmin esimerkiksi siitä, millaisia selkosanastojen tulee olla, jotta niiden avulla olisi helpompi oppia ja ymmärtää uutta tietoa. Timo valmistuu syksyllä 2022 filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta.