Siirry suoraan sisältöön

VALMA-ryhmä iski mielenterveyspalveluihin

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 12.4.2022
Pöydällä papereita, joissa erilaisia tehtäviä. Pöydällä myös sakset, tusseja ja vihkoja.

Ammattiopisto Liven Ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen oppilaat eli VALMA-opiskelijat tutkivat Nuorten mielenterveystalon nettisivuja ja antoivat niistä palautetta. Nuoret antoivat seuraavanlaista palautetta:

  • Etusivulla oleva liikkuva kansikuva eli karuselli voitaisiin korvata kuvalla, joka ei liiku. Liikkuva kansikuva häiritsee.
  • Etusivua voisi selventää, nyt se on epäselvän näköinen. Kuvia, numeroita, linkkejä ja vaihtuva tausta yhdessä luovat sekavan tunnelman.
  • Chatti voisi olla sellainen, että se aukeaa vasta, kun sitä tarvitsee. Nyt chat-toiminto virtuaaliapuri Milli pomppaa ylös ilman, että sitä tarvitsee ja se häiritsee sivun käyttöä.
  • Teksteissä voisi olla mukana tiivistelmät, nyt tekstiä on liikaa. Nopeasti pitäisi nähdä, mistä asioista saa tietoa.
  • Sivulta voi päätyä yllättäen jollekin toiselle sivulle, ilman että ymmärtää, miten se tapahtui ja miten pääsee takaisin sinne, mistä tuli.

Palaute otettiin Nuorten mielenterveystalossa kiitollisena vastaan. Palvelua ollaan parhaillaan uusimassa ja kaikki palaute on arvokasta.

Uutta palvelua suunnittelemassa

Tämän kertaisen iskuryhmän päätavoite oli kuitenkin olla mukana suunnittelemassa uutta nuorille suunnattua mielenterveyspalvelua. Yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa iskuryhmää veti Petra Pyy, joka opiskelee sähköisten palvelujen suunnittelua ja tutkii digitaalisten mielenterveyspalvelujen käyttöä, saavutettavuutta ja suunnittelua Aalto-yliopistossa.

Petra Pyy tekee tutkimusta SPR:lle eli Suomen punaiselle ristille. SPR hyödyntää hänen havaintojaan digitaalisen mielenterveyspalvelun suunnittelussa.

Oman nettisivun suunnittelu oli kivaa. Siinä pääsi vapaasti luomaan omanlaisen mielenterveyssivun. – iskuryhmäläisen palaute työpajasta.
Pöydällä papereita, tusseja ja sakset.

Iskuryhmäläiset saivat valita tehtävän, joka heitä itseään innosti eniten. Vaihtoehtoina oli kuvailla nuori nettipalvelun käyttäjä, piirtää sarjakuva siitä, miten nuori löytää apua tai suunnitella nettipalvelun etusivu.

Nuori käyttäjä on huolissaan siitä, että on ahdistunut.

Sarjakuva siitä, miten nuori löytää itselleen apua.

Nuori löytää apua, kun puhuu ystävilleen ja päättää mennä terapeutin juttusille.

Kaksi oppilaan tekemää tehtävää, jossa etusivunäkymä mielenterveyspalvelusta.

Mielenterveyspalvelun etusivun suunnittelu oli mukavan konreettinen tehtävä.

Selkeästi meille -hanke kiittää Petra Pyytä ja DigiIN-tutkimushanketta hyvästä yhteistöstä. Yhteistyö oli hyödyllistä molemmin puolin.

Lue Petra Pyyn Vieraskynäkirjoitus iskuryhmästä

Lue myös nämä

Takaisin ylös