Siirry suoraan sisältöön

VR:n kolmelle verkkopalvelulle myönnettiin Selkeästi meille -tunnus 

  • Arvioinnit
  • Julkaistu: 28.11.2022
VR:n logo.

Selkeästi meille -hanke arvioi VR Matkalla -sovelluksen, vr.fi-verkkosivuston ja VR:n lippuautomaatin kognitiivista saavutettavuutta syyskuussa 2022. Sovellus, sivusto ja laite ovat VR:n digitaalisia itsepalvelukanavia, joista voi ostaa junalippuja tai hakea tietoa junamatkoista. Näitä kanavia käyttää suuri joukko monenlaisia ihmisiä.  

Hankkeen saavutettavuustiimin lisäksi testaukseen osallistui seitsemän käyttäjätestaajaa. Arvioinnissa havaittiin lipunmyyntikanavissa sekä vahvuuksia että kehitettäviä asioita. Tässä on muutama arvioinnissa esille noussut asia:   

  • Testaajia auttoi se, jos matkahaku ymmärsi kirjoitusvirheitä. Näin junalipun ostaminen oikeaan kohteeseen onnistui, vaikka kirjoittaminen olisi ollut hankalaa. Jos haku ei ymmärtänyt kirjoitusvirheitä, se vaikeutti etenemistä. Aina omaa kirjoitusvirhettä ei huomata, ja silloin näyttää siltä, että junalippuja kohteeseen ei voi ostaa. 
  • Lippuautomaatin pikavalintapainikkeet suosituimmista kohteista tekivät ostamisesta helppoa ja nopeaa heillekin, joille kirjoittaminen oli hitaampaa.  
  • Tiedon etsiminen valikosta ei ole aina helppoa kaikille. Oli hyvä, että vr.fi-sivuston etusivulla oli pikareittejä tärkeisiin asioihin, kuten erilaisiin lipputyyppeihin.  
  • Sivustolla ei ole yleistä hakukonetta, mikä voi vaikeuttaa tiedon etsimistä, jos käyttäjän on vaikea löytää tietoa valikosta tai etusivulta. Koko sivuston hakukoneesta olisi apua käyttäjille. 

VR:n digitaalisiin lipunmyyntikanaviin on tehty arvioinnin jälkeen jo parannuksia ja lisää on tulossa. VR aikoo huomioida kognitiivisen saavutettavuuden myös jatkossa.  

Arviointiprosessi nosti taas laajempaankin keskusteluun palveluiden helppokäyttöisyyden, mikä on tietysti tärkeä näkökulma ei pelkästään niille, joilla on kognitiivisia haasteita vaan ihan kaikille käyttäjille. – VR:n palaute arvioinnista 

VR Matkalla -sovellukselle, vr.fi-verkkosivustolle ja lippuautomaatille myönnettiin Selkeästi meille -tunnus. Kiitos VR työstänne kognitiivisen saavutettavuuden edistämiseksi!  

Lue myös nämä

Takaisin ylös