Siirry suoraan sisältöön

Testaamisesta on hyötyä verkkopalvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 19.12.2023
Kaksi piirroshahmoa istuu päydän äärellä ja keskustelee. Kuvassa teksti Yhteiskehittämällä ymmärrettävä verkkopavelu. Testaamiseta on hyötyä verkkopalvelun elinkaaren kaikissa vaiheissa.

Selkeästi meille -hankkeen viimeiseen yhteiskehittämiseen kokoontui kolme kuntaa:

  • Kuopio (kuopio.fi)
  • Salo (salo.fi)
  • Turku (malliesimerkkejä uudesta sivustosta).

Kaikilla kunnilla oli menossa eri kehitysvaihe omassa verkkopalvelussaan. Turku oli vasta rakentamassa uutta verkkosivustoa, ja viestijät toivat yhteiskehittämiseen malliesimerkkejä kehitteillä olevasta sivustosta. Mallit oli tehty Figma-ohjelmalla. Kuopiolla oli juuri julkaistut uudet sivut, ja Salolla jo muutaman vuoden käytössä ollut sivusto.

Yhteiskehittämisessä kuntaviestijöiden kanssa oli mukana Selkeästi meille -hankkeen tiimi sekä kognitiivisesta saavutettavuudesta hyötyviä käyttäjätestaajia.

Ei ole liian aikaista vaihetta testata verkkopalvelua

Yhteiskehittämisessä havaittiin, että vasta kehitteillä olevaa sivustoa voi testata yhtä hyvin kuin jo julkaistua sivustoa. Helppokäyttöisyys ja toimintojen ymmärrettävyys on tärkeä ottaa huomioon jo aivan kehittämisen alkuvaiheessa. Kun verkkopalvelua testataan varhaisessa vaiheessa, muutosten tekeminen on vielä helppoa. Saatujen huomioiden perusteella voi myös karsia mahdollisia turhia toimintoja.

Testausvaiheessa on tärkeää kertoa käyttäjätestaajille, mitkä ominaisuudet eivät vielä toimi. Jos näkyvissä on niin sanottua lorem ipsum -tekstiä eli kehitysvaiheessa käytettävää kieltä, siitäkin on hyvä kertoa. Testaaja voi hämmentyä kielestä, jota ei ymmärrä eikä hän välttämättä tiedä sen olevan verkkopalvelujen kehittämiseen liittyvä yleinen tapa täyttää tekstille kuuluva paikka.

Ohjeita verkkosivun tilaajalle

Selkeästimeille.fi-sivustolle on koottu ohjeita kognitiivisesti saavutettavan verkkopalvelun tilaajalle. Ohjeet on jaoteltu

  • valmisteluvaiheeseen
  • tilausvaiheeseen
  • toteutusvaiheeseen
  • julkaisuvaiheeseen.

Tutustu ohjeisiin ja anna niistä palautetta. Pääset tutustumaan ohjeisiin tästä linkistä.

Samat havainnot toistuvat

Yhteiskehittämisessä esille nousseet huomiot ja oivallukset ovat pääasiassa samoja kuin aikaisemmissa yhteiskehittämisissä. Voit lukea edellisistä yhteiskehittämisistä kirjoitetut artikkelit alla olevista linkeistä.

Millainen on hyvä hyvinvointialueen verkkosivusto?

Kunnat kehittivät yhdessä verkkopalveluidensa kognitiivista saavutettavuutta

Viranomaiset kehittivät verkkopalveluitansa helpommiksi käyttää ja ymmärtää

Yhteiskehittämiseen osallistuneet viestijät totesivat, että selkeästimeille.fi-sivustolle koottuja ohjeita ja vinkkejä on helppo hyödyntää. Eräs viestijä totesi, että joskus asiat voivat olla isoja, mutta helppoja toteuttaa.

Kunnille myönnettiin Selkeästi meille -tunnukset

Yhteiskehittämisen työpajaan osallistuneille kunnille on myönnetty Selkeästi meille -tunnus. Tunnus myönnetään niiden tahojen verkkopalveluille, jotka ovat tehneet yhteistyötä Selkeästi meille -hankkeen kanssa ja suhtautuvat myönteisesti kognitiivisen saavutettavuuden edistämiseen.

Yhteiskehittäminen Selkeästi meille -hankkeessa

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteishanke. Hanke edisti vuosien 2020–2023 aikana sähköisten palvelujen kognitiivista saavutettavuutta eli helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä, jotta yhä useamman ihmisen on mahdollista osallistua ja toimia itsenäisemmin digitalisoituvassa yhteiskunnassa. Vuoden 2023 aikana hanke järjesti yhteiskehittämistyöpajoja, joita järjestettiin kuntien lisäksi hyvinvointialueille ja viranomaistahoille.

Lue lisää yhteiskehittämisestä

Lue myös nämä

Takaisin ylös