Siirry suoraan sisältöön

OmaKelalle myönnettiin Selkeästi meille -tunnus

  • Arvioinnit
  • Julkaistu: 3.11.2022

Selkeästi meille -hanke arvioi OmaKelan kognitiivista saavutettavuutta kesäkuussa 2022. OmaKela on asiointipalvelu Kelan henkilöasiakkaille. Suurin osa suomalaisista käyttää jossain elämänvaiheessa OmaKelaa. 

Sivustoa testasi hankkeen saavutettavuustiimi sekä kaksi käyttäjätestaajaa. Arvioinnissa keskityttiin käyttäjän Kela-asioiden ajankohtaisen tilanteen tutkimiseen ja vanhempainpäivärahahakemukseen, joka on toteutettu uudenlaisella tavalla. 

OmaKelan vahvuuksiksi havaittiin seuraavat asiat: 

  • OmaKelan etusivulla olevat etuuskortit ovat selkeitä ja helppoja käyttää.  
  • OmaKelan valikko on selkeä. 
  • OmaKelan sivuilla olevaa tekstiä on helppo lukea ja ymmärtää. Vaikka joukossa on vaikeita sanoja ja termejä, ne on selitetty esimerkein niin, että käyttäjä ymmärtää, mistä on kyse. 
  • Uudenlainen keskusteleva hakemustyyppi oli testaajien mielestä hyvä. Hakemusta oli helppo täyttää. 
  • Chat-toiminto Kela-Kelpo on hyvä apuväline vanhempainpäivärahahakemuksen täyttämisessä. 

OmaKelan haasteiksi todettiin seuraavia asioita: 

  • OmaKelan etusivulla olevia etuuskortteja ei välttämättä huomaa, jos niiden edellä on muuta sisältöä. Etuudet voisi otsikoida täsmällisemmin, vaikka Omat etuudet.  
  • Vanhempainpäivärahahakemuksessa hankalinta on se, että sitä ei voi tallentaa. Hakemus on pitkä ja joukossa on kysymyksiä, joihin käyttäjä saattaa joutua etsimään tietoa muualta. Siksi olisi tärkeää, että lomakkeen saisi tallennettua kesken täytön. 
  • Valikon kautta päätyy välillä järjestelmän vanhalle puolelle, jossa tietoa ei aina ole esitetty niin selkeästi kuin uudemmilla sivuilla. 

OmaKelaan on tehty arvioinnin jälkeen jo parannuksia ja lisää on tulossa. 

Testaus ja arviointi oli hyvin toteutettu ja se oli sujuvaa. Raportti oli selkeästi laadittu. Yhteistyö oli sujuvaa. Palvelusta saatiin uutta tietoa kognitiivisuuden näkökulmasta ja yleisesti uutta siitä, miten kognitiivisen saavutettavuuden kriteeristön avulla arvioidaan saavutettavuutta. -OmaKelan palaute arvioinnista 

OmaKela aikoo huomioida kognitiivisen saavutettavuuden myös jatkossa ja heille myönnettiin Selkeästi meille -tunnus. 

Kiitos OmaKela työstänne kognitiivisen saavutettavuuden edistämiseksi! 

Tunnus on myönnetty myös Kela.fi-sivulle

Tämän vuoden alussa myös Kela.fi-sivustolle myönnettiin Selkeästi meille -tunnus. Kela.fi sai sen, koska se teki yhteistyötä hankkeen iskuryhmän kanssa. Iskuryhmä muun muassa toivoi, että Kelan selkokieliset sivut löytyisivät verkkosivuilta helpommin. Ennen iskuryhmän esittämää toivetta selkokieliset sivut löytyivät kielivalikon alta. Muutoksen jälkeen niihin oli selkeä ja näkyvä linkki etusivulla. Kelan sivut ovat tämän jälkeen uudistuneet ja tämä muutos sieltä tällä hetkellä vielä puuttuu. Kelasta on kuitenkin kerrottu, että selkokieli nostetaan näkyvämmälle paikalle myös uudistetuilla sivuilla. Tämä on tärkeää, sillä selkokieliset sivut eivät auta käyttäjää, jos niitä ei löydä helposti tai käyttäjä ei tiedä, että sellaiset on olemassa.

Lue myös nämä

Takaisin ylös