Siirry suoraan sisältöön

Tehdään yhdessä Siun soten verkkosivuista kaikille helpompia käyttää ja ymmärtää

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 1.10.2021
Ryhmäkuva, jossa 11 ihmistä seisoo terassilla toisen käden peukalo pystyssä.

Tiedote Pohjois-Karjalan saavutettavuuden iskuryhmän ja Siun soten viestinnän työntekijöiden tapaamisesta. Tiedote lähetettiin Pohjois-Karjalan lehdistölle 6.9.2021.

Siun soten viestinnän työntekijät ja Pohjois-Karjalan kehitysvammaisten ihmisten vaikuttajaryhmä tapasivat toisensa ravintola Kerubissa elokuun lopussa. Tapaamisessa keskusteltiin Siun soten verkkosivuston kognitiivisesta saavutettavuudesta, eli siitä kuinka helppoa verkkosivuilta on löytää tietoa ja onko sitä helppo ymmärtää.

Tilaisuuden järjesti valtakunnallinen Selkeästi meille -hanke yhdessä Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmän kanssa. Me Itse on valtakunnallinen kehitysvammaisten ihmisten oikeuksia ajava järjestö. Selkeästi meille -hanke puolestaan edistää saavutettavaa viestintää yhteiskunnassa vaikuttamalla erilaisten verkkopalvelujen helppokäyttöisyyteen ja ymmärrettävyyteen. Yhtenä hankkeen toimintamuotona on saavutettavuuden iskuryhmät, joissa kehitysvammaiset ihmiset vaikuttavat eri verkkopalveluihin ympäri Suomea.

Pohjois-Karjalan Me Itse -ryhmä on osallistunut kevään ja kesän aikana Selkeästi meille -hankkeen verkossa järjestettyyn saavutettavuuden iskuryhmään. Iskuryhmässä he ovat oppineet mitä kognitiivinen saavutettavuus tarkoittaa ja miksi on tärkeää, että verkkopalvelusta löytää tietoa helposti ja ymmärrettävästi. He valitsivat vaikuttamiskohteekseen Siun soten koronatiedotuksen.

Muualla Suomessa iskuryhmät ovat vaikuttaneet muun muassa kirjaston verkkosivuihin, suuren eläinpuiston sivuihin, julkisen liikennepalelun sivuihin ja sairaanhoitopiirin sivuihin.

Siun soten sivuille iskuryhmä toivoi muun muassa

  • selkeämpää sivunäkymää, josta löytyy helposti oleellinen tieto
  • tietoa selkokielellä
  • äänitukea
  • käyttäjille tutumpaa valikkorakennetta.

Iskuryhmän palaute otettiin Siun sotessa tyytyväisenä vastaan. Sivustolle pystytään tekemään joitakin iskuryhmän esittämiä toiveita, mutta ei kuitenkaan kaikkia. Kompromissit ovatkin osa verkkopalvelujen kehittämistyötä. Erityisen haastavaa kehitystyö on Siun soten kaltaisella verkkopalvelulla, jossa on hyvin paljon tietoa. Tärkeintä on kuitenkin, että sivustoa halutaan kehittää ja käyttäjien mielipiteitä kuunnellaan.

Siun sote on osoittanut halukkuutensa kehittää verkkopalveluaan ja siksi Selkeästi meille -hanke myönsi Siun sotelle Selkeästi meille -tunnuksen. Hanke myöntää tunnuksen toimijoille, jotka ovat tehneet hankkeen kanssa yhteistyötä ja haluavat kehittää verkkopalvelujaan helpommiksi käyttää ja ymmärtää.

Siun sotesta tilaisuuteen osallistuivat viestintäpäällikkö Susanna Prokkola sekä viestintäsuunnittelijat Mirja Laukkanen ja Petriikka Ohtonen. Pohjois-Karjalan iskuryhmäläisiä paikalla oli yhdeksän sekä ryhmän taustatukihenkilö Ritva Silvennoinen.

Susanna Prokkola kiitteli erittäin tärkeästä yhteistyöstä ja yhdessä työskentely selkeämpien sivujen eteen jatkuu myös iskuryhmän jälkeen.

Kognitiivinen saavutettavuuden huomioinen verkkopalveluissa on erityisen tärkeää ihmisille, joilla on haasteita liittyen esimerkiksi oppimiseen, muistamiseen tai hahmottamiseen. Jokaisella meistä voi joskus olla kognitiivisia haasteita, varsinkin silloin kun on väsynyt tai stressaantunut. Meistä jokainen hyötyy siitä, että netissä olevaa tietoa on helppo löytää ja ymmärtää.

Kuva: Pohjois-Karjalan Me Itsen saavutettavuuden iskuryhmä ja Selkeästi meille -hankkeen työntekijät peukuttavat mahtavan vaikuttamistyön kunniaksi.

Lue myös nämä

Takaisin ylös