Siirry suoraan sisältöön

Tehdään selkeää muotoa yhdessä

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 31.1.2022
Kaksi henkilöä näyttää kahta erilaista luonnosta Kelan uudeksi esitteeksi Teams-kokouksessa olevalle henkilölle. Taustalla istuu yksi henkilö.

Viime syksynä Aalto-yliopiston visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat saivat vieraakseen Selkeästi meille -hankkeen iskuryhmäläisiä. Saavutettava muoto -kurssilla opiskelijat esittelivät iskuryhmäläisille saavutettavan viestinnän kokeiluja, joiden materiaaleina käytettiin osia Kelan perhe-etuusesitteestä. Paikan päällä Aalto-yliopistolla oli kolme iskuryhmäläistä ja neljäs osallistui testaukseen verkossa.

Tavoitteena oli luoda erilaisia vertailevia esimerkkejä selkokielisen viestin muotoilusta. Opiskelijat esittelivät eri vaihtoehtoja ja iskuryhmäläiset kertoivat mielipiteitään. Joukossa oli muun muassa erilaisia sarjakuvia, kaavioita sekä esitteitä, joissa oli pelkkää tekstiä.

Lievästi kehitysvammaisten iskuryhmäläisten lisäksi opiskelijoiden töitä arvioivat erillisessä työpajassa myös suomea opiskelevien henkilöiden joukko.

Tärkeä osa opintokokonaisuutta

Yhteistyö oli erittäin antoisaa, sujuvaa, opettavaista ja tärkeää kaikille osapuolille. Opiskelijoille selkokielisen viestinnän testityöpajat olivat uusi kokemus. Opiskelijat kokivat työpajat tärkeäksi ehkä jopa kaikkein tärkeimmäksi osaksi opintokokonaisuutta. Kurssin innoittamana kaksi opiskelijaa aikoo tehdä maisterin opinnäytteensä saavutettavuudesta. Vastaavanlaista toimintamallia aiotaan mahdollisesti hyödyntää Aalto-yliopistossa myös jatkossakin.

Iskuryhmäläisille kokemus oli hieman jännittävä, mutta kaikki ovat innokkaita osallistumaan vastaavanlaiseen työskentelyyn uudelleen.

On tärkeää, että tekstit on riittävän isolla, sitä on helpompi lukea kuin pientä tekstiä. Selkeä lukujärjestys on myös tärkeä, että varmasti ymmärtää oikein, mitä esitteessä kerrotaan. Esitteessä ei myöskään saa olla liian kirjavia värejä, ne häiritsevät lukemista.

Yksi opiskelija näyttää Teams-kokouksessa olevalle henkilölle sarjakuvaa, toinen opiskelija seuraa sivusta. Kuvassa näkyy myös sarjakuva, jossa hahmot ovat eläimiä.

Sarjakuvat olivat iskuryhmäläisten mielestä hyvä tapa esittää perhe-etuuksia. Iskuryhmäläisille on tärkeää, että esitteissä olevat hahmot ovat ihmisiä ja että hahmoilla on kasvot ja mieluiten hymyilevä ilme.

Luokkahuoneessa neljä pöytää, joiden ympärillä ihmisiä keskustelemassa opiskelijoiden tekemistä esitteistä.

Yhteistyö iskuryhmäläisten ja opiskelijoiden välillä sujui hyvin. Kohtaamisessa opittiin puolin toisin paljon.

Lue myös nämä

Takaisin ylös