Siirry suoraan sisältöön

Selkeästi meille -hankkeessa aloitti neljä uutta käyttäjätestaajaa

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 3.5.2023
Neljä ihmistä istuu rivissä. Kaksi naista ja kaksi miestä. Toinen naisista istuu sähköpyörätuolissa.

Kuvassa ovat uudet käyttäjätestaajat vasemmalta oikealle Ida, Hanna, Ville ja Tommi.

Selkeästi meille -hankkeen kognitiivisen saavutettavuuden arviointityö muuttui vuoden 2023 alusta yhteiskehittämisen malliksi. Vuoden 2023 aikana järjestetään neljä yhteiskehittämispajaa, jotka kokoavat yhteen saman toimialan edustajia, sekä verkkopalveluiden käyttäjiä. Yhteiskehittämispajojen myötä hankkeessa aloitti myös neljä uutta käyttäjätestaajaa, jotka testaavat pajoihin osallistuvien organisaatioiden verkkosivuja ja auttavat niiden kehittämisessä. Käyttäjätestaajien tukena on saavutettavuustestaaja Heikki Oksanen, joka toimii perehdyttäjänä ja mentorina. Testaustilanteissa Heikin rooli on tukea ja kannustaa, jos testaajille tulee haastavia paikkoja.

Ida, Hanna, Ville ja Tommi kertovat, mikä sai heidän hakemaan käyttäjätestaajiksi Selkeästi meille -hankkeessa ja minkä takia he haluavat vaikuttaa verkkopalveluiden saavutettavuuteen.

Ida

”Olen Ida 32v Vantaalta. Sen takia haluan tehdä tätä duunia, koska kaikilta nettisivuilta ei löydy sitä tietoa, mitä pitäisi löytää. Olen tehnyt vaikuttamistyöitä ennenkin. Olen käynyt sosiaalialan opiskelijoille ja ammattilaisille puhumassa, sekä eri tapahtumissa ja mielenosoituksissa.”

Millaista tietoa on vaikea löytää?

”Voisi olla enemmän nettisivuja noista esteettömyysasioista. Että onko esteetön joku paikka. Eri kulttuuripaikat tai talot tai virastot. Jos ei pääovesta pääse, niin mitä kautta pitää kiertää? Pitäisi olla video, niin on helpompi hahmottaa. Tai joku kuva. Hahmotan paremmin kuvasta.”

Miksi on tärkeää, että tietoa on helppo löytää?

”Jos mä tajua, niin sitten pitää pyytää aina apua. Ei ole kivaa. Olisi kiva olla itsenäinen.”

Miltä tuntuu aloittaa työt?

”Hienoa!”

Hanna

Hanna tekee testauksen ohella töitä tuetussa työssä ryhmäavustajana ja käy myös työtoiminnassa. ”Olen huomannut paljon haasteita, esimerkiksi verkkolehden lukeminen voi olla monille vaikeaa”, Hanna kertoo. Joskus myös omassa elämässä on haasteita nettisivujen kanssa. ”Esimerkiksi en ymmärrä aina tekstiä mitä siellä on. Kelankin vanhoilta sivuilta joskus muinoin hain jotain tietoa, niin ei niistä ottanut selvää. Meillä olisi tarkoitus mahdollisimman itsenäisesti pärjätä, niin se on aika haasteellista.”

Miksi on tärkeää, että tietoa on helppo löytää?

”Sen takia, että niistä ymmärtäisi enemmän ja pystyisi enemmän itsenäisesti etsimään asioita ja ehkä pystyisi sitten omia vanhempia auttamaan. Jos tulee se aika, että he eivät itse kykene. Äiti on vasta pari vuotta sitten opetellun käyttämään älypuhelinta. Välillä suoraan sanottuna ärsyttää olla se neuvoja, kun ei itsekään ymmärrä.”

”Jos nettisivut olisi yksinkertaisesti ymmärrettävämpiä, niin voisin käyttää niitä itsenäisesti ja iäkkäämmät ihmiset tai eri kulttuurista tulevat, jotka vasta opettelevat kieltä, voisivat etsiä tietoa itse.”

Ville

Ville on työskennellyt aikaisemmin muun muassa Kustaankartanossa pihahommissa ja Omenasiepparilla. Uudessa työssä kiinnostaa tutkia, mikä nettisivuissa on vaikeaa. ”Tutut sivut tuntuu helpolta, mutta uudet on joskus vaikeita”, Ville kertoo. Villen mielestä mahdollisuus tehdä nettihakuja puheella on helpottanut hakukoneen käyttöä, mutta nettisivut voivat silti olla vaikeita: ”Jos siinä on teksti, mutta ei kuvaa, niin ei sitä ymmärrä. Jos on vaan paljon tekstiä, niin sittenhän se menee aika vaikeaksi.”

”Ihan hyvältä tuntuu aloittaa työt”, Ville kertoo

Tommi

”Olen Tommi Hannes Ensio Kasurinen. Olen politiikasta aika paljon kiinnostunut just tästä eduskunta ja yhteiskunta-akselista. Haluan vaikuttaa, että yhteiskunta tulisi paremmaksi ja elämä paranee.”

Miten nettimaailmaan voisi vaikuttaa?

”Tehdä sellainen nettisivu, missä on se kampanjan nimi ja sitten ne haastattelut näkyviin, missä me kaikki oltaisiin ja livenä kerrottaisiin kaikki mielipiteet. Saataisiin yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa näkyviin. Että otetaan kaikki huomioon.”

Miksi on tärkeää tietoa helppoa löytää?

”Siksi että kotona onnistuisi kaikki, että ei tarttis lähteä mihinkään, esimerkiksi keskustaan. Nykyaika kun on.”

Mitä tuntuu aloittaa työt?

”Todella innokas”, Tommi kertoo ja nostaa molemmat peukut ilmaan.

”Laita vielä loppuun sellainen lainausmerkki, että haluatko miljonääriksi?”, Tommi kehottaa. ”Tulee vähän huumoria. Musta olisi todella kiva, että lompakko ja tili olisi pullollaan rahaa”, Tommi lisää vielä.

Lue myös nämä

Takaisin ylös