Siirry suoraan sisältöön

Eduskuntavaaliehdokas: millä teoilla edistät digihenkilöllisyyttä ja saavutettavuutta?

  • Tiedotteet
  • Julkaistu: 21.3.2023
Seitsemän ihmistä esiintyy videossa sanomassa julkilausumaa. Osalla oikea käsi ylhäällä, yhdellä megafoni.

Kaikille kuuluu digihenkkari. Sillä siisti! Ei mitään erottelua!

Näin vaativat Selkeästi meille -hankkeen saavutettavuuden iskuryhmäläiset videolla, joka on suunnattu eduskuntavaaliehdokkaille. Iskuryhmä on huolissaan, että digitaalisen henkilöllisyyden mahdollistavat lakiehdotukset jäävät seuraavan eduskunnan vahvistettavaksi. He haluavat varmistaa, että asia ei unohdu tulevilta kansanedustajilta.

Iskuryhmä haastaa ehdokkaita vastaamaan kysymykseen: Millä teoilla sinä edistät digihenkilöllisyyttä ja saavutettavuutta?

”Haluamme vaikuttaa, että ihmiset ymmärtäisivät asian. Kaikilla pitää olla oikeus käyttää netissä olevia palveluja. On epäreilua, ettei niitä kaikilla ole. Ne pitäisi olla kaikilla tasapuolisesti”, iskuryhmäläiset toteavat. Kun ihmisellä on digitaalinen henkilöllisyystodistus, voi hän asioida netissä esimerkiksi ilman verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta ja se on monelle suomalaiselle tärkeä uudistus.

Sähköisen henkilöllisyyden piti tulla voimaan syyskuussa 2023, mutta asia ei nyt etenekään suunnitellusti. Asia jää seuraavalle eduskunnalle. ”Haluamme, että kansanedustajat ottavat asian esille ja pistävät asioihin reippautta.”

Kaikki eivät välttämättä halua ottaa digihenkkaria käyttöönsä, mutta jokaiselle ihmisellä pitäisi olla mahdollisuus siihen, jotta voi toimia digitaalisessa yhteiskunnassa tasavertaisesti niin halutessaan.

Tuleva kansanedustaja: näin edistät asiaa

  1. Huolehdi, että digitaalinen henkilöllisyys kirjataan tulevaan hallitusohjelmaan.
  2. Varmista, että digitaalinen henkilöllisyys toteutuu äänestämällä sen mahdollistavan lain puolesta.
  3. Edistä verkkopalveluiden helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä jakamalla tietoa osoitteesta selkeästimeille.fi

Äänestäjä: Haasta ehdokkaasi!

Kampanja näkyy Selkeästi meille -hankkeen ja Kehitysvammatuki 57 ry:n sosiaalisen median kanavilla. Edistä iskuryhmän asiaa: tykkää, jaa ja kommentoi. Haasta oma ehdokkaasi!

#eduskuntavaalit2023
#digihenkilöllisyys
#yhdenvertaisuus
#SähköinenTunnistautuminen
#KognitiivinenSaavutettavuus
#syrjintä

Lue lisää kampanjasta Selkeästi meille -hankkeen sivulta tästä linkistä.

Katso video. Saat tekstityksen, kun painat tekstitykset-painiketta videon alalaidasta.

Selkeästi meille -hankkeen iskuryhmäläiset vaikuttavat saavutettavuuteen

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteishanke. Hanke toimii vuosina 2020–2023. Hanke tukee kehitysvammaisten ihmisten itsemääräämisoikeutta ja osallisuutta lisäämällä sähköisten palvelujen ja itsepalvelupäätteiden kognitiivista saavutettavuutta eli helppokäyttöisyyttä ja ymmärrettävyyttä. Hankkeessa toimii iskuryhmiä, jotka vaikuttavat erilaisten sähköisten palveluiden helppokäyttöisyyteen ja ymmärrettävyyteen eli kognitiiviseen saavutettavuuteen. Mahdollisuus sähköiseen tunnistautumiseen on tärkeä osa sähköisten palveluiden saavutettavuutta ja siksi iskuryhmä nyt kampanjoi asian puolesta.

Lue myös nämä

Takaisin ylös