Siirry suoraan sisältöön

Vaikuttajaryhmä iski urheiluhallit.fi-sivustolle

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 8.11.2022
Kolme ihmistä istuu ja katsoo isolta näytöltä, kun yksi kirjoittaa viestiä.

Selkeästi meille -hankkeen vaikuttajaryhmä iski urheiluhallit.fi-sivustolle. Ryhmä muodostui Kehitysvammatuki 57 ry:n Vekkarin vapaaehtoistoimijoista. Urheiluhallit.fi on sivusto, josta käyttäjät löytävät tietoa kahdeksasta Helsingissä sijaitsevasta urheiluhallista.

Tässä jutussa kerrotaan muutamia asioita, joihin ryhmäläiset kiinnittivät sivustolla huomiota ja toivovat parannuksia. 

Etusivun kuvakaruselli hämmensi, eikä muualta sivustolta päästy enää etusivulle 

Ryhmä kiinnitti ensimmäisenä huomiota etusivulla olevaan liikkuvaan kuvaan, jota ei saa pysäytettyä. Se koettiin ryhmäläisten mielestä hieman häiritseväksi. Kuvissa on paljon tietoa ja tekstiä ei ehtinyt lukea ennen kuin tilalle vaihtui jo toinen kuva. Jos kuvassa olevaa linkkiä klikkaa, ei enää pääse helposti edelliselle sivulle, koska sivulla ei ole selkeää etusivulinkkiä tai painiketta. Verkkosivuston logo toimii linkkinä, mutta sitä eivät kaikki käyttäjät tiedä. Selkeä jokaisella sivulla oleva etusivupainike auttaisi sivuston käyttöä paljon.

Teksti helpommaksi lukea 

Ryhmä myös toivoi, että teksti olisi sivustolla helpommin luettavaa. Tähän auttaisi se, jos kirjasin olisi isompaa ja tummempaa. Tekstiä oli hankalaa lukea myös siksi, että se on monessa kohtaa keskitetty.  Silmän on helpompi seurata tekstiä, kun se on rivitetty alkamaan vasemmasta reunasta. 

Sivustolla selkeä valikkorakenne, mutta hakutoimintoa ei tunnistettu ilman tekstiä 

Selkeä valikkorakenne auttoi löytämään tarvittavan tiedon melko nopeastikin. Hakutoimintoa eivät ryhmäläiset tienneet sivulla olevan, koska eivät tunnistaneet suurennuslasi-ikonia. Siihen auttaisi, jos kuvakkeen yhteydessä olisi sitä selventävä teksti. Tietoa on helpompi etsiä Googlen kautta kuin käyttämällä sivuston omaa hakutoimintoa. 

Palaute sivustosta 

Ryhmäläiset lähettivät palautteen sivuston palautelinkin kautta. Palautelomakkeessa oli vaihtoehtoja, mistä palautetta annetaan. Lomakkeessa oli webbipalaute ja sitä ei ymmärretty, mitä se tarkoittaa. Nettipalaute tai palaute nettisivuista olisi ollut ymmärrettävämpi.  

Vaikuttajaryhmä kertoi, että jos näihin asioihin panostettaisiin niin heidän olisi helpompi käyttää ja ymmärtää urheiluhallit.fi-sivustoa. Kognitiivisen saavutettavuuden huomioiminen sivustolla auttaa myös muita sivuston käyttäjiä löytämään itselleen tärkeää tietoa.  

Nämä ovat samoja asioita, joita Selkeästi meille -hankkeen käyttäjätestauksissa on myös aiemmin havaittu. Ohjeita ja vinkkejä kognitiivisen saavutettavuuden huomioimiseen löytyy Selkeästi meille -hankkeen verkkosivuilta.

Kiitos palautteesta

Urheiluhallit.fi otti palautteen kiitollisena vastaan. Sivustoa ollaan uudistamassa ja palaute tuli siten erittäin hyvään aikaan. Vaikuttajaryhmän antamia ehdotuksia on mahdollisuus huomioida sivustouudistuksen yhteydessä. 

Lue myös nämä

Takaisin ylös