Siirry suoraan sisältöön

Saavutettavuusiskuja ja vaikuttamista päättäjiin

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 3.4.2023
Ryhmäkuvassa iloisia ihmisiä, jotka näyttävät peukkuja.

Selkeästi meille -hankkeen vuoden 2023 ensimmäiseen saavutettavuuden iskuryhmään osallistui kahdeksan kokenutta vaikuttajaa. Heistä jokainen on vaikuttanut verkkopalveluihin yhden tai useamman kerran. Tänä vuonna saavutettavuusiskuja tehdään sovelluksiin ja erilaisiin itsepalveluautomaatteihin. Iskuryhmä kokoontui neljä kertaa helmi-maaliskuun aikana. Alkuun tutkittiin yhdessä, mitä sovelluksia omassa puhelimessa on ja mitä itsepalveluautomaatteja osallistujat olivat käyttäneet. Iskuryhmä havaitsi, että suurin osa niistä liittyi jollain tavalla ostamiseen. Iskuryhmä halusi vaikuttaa myös tuleviin päättäjiin ja järjesti vaikuttamiskampanjan.

Saavutettavuusisku Oda-sovellukseen

Iskuryhmä valitsi saavutettavuusiskun kohteeksi Oda-sovelluksen. Oda-sovellus on verkkokauppa, josta ihmiset voivat ostaa ruokatarvikkeita ja monia muita päivittäistavaroita, kuten pesuaineita ja kosmetiikkaa. Lisäksi Odassa on paljon reseptejä.

Iskuryhmä muun muassa

  • Tutki mitä voi tilata ja teki kauppalistan.
  • Poisti tuotteita ostoskärrystä.
  • Tutki reseptejä.

Yleisesti iskuryhmä koki, että Oda on melko helppo käyttää ja ymmärtää, mutta kehitettävääkin löytyi. Vain muutama osallistujista oli käyttänyt sovellusta aikaisemmin. Kaikki kuitenkin innostuivat käyttämään sitä jatkossa. Oda-sovelluksen kehittäjät ottivat palautteen vastaan kiitollisena ja kertoivat ryhtyvänsä muutostöihin saman tien. Moni iskuryhmän ehdotus on sellainen, että muutos on helppo toteuttaa. Iskuryhmä myönsi Oda-sovellukselle Selkeästi meille -tunnuksen.

Saavutettavuusisku Wolt-sovellukseen

Iskuryhmän viimeisellä kerralla juhlittiin ja arvioitiin ryhmän vaikuttamistyötä. Iskuryhmän osallistujat tilasivat Wolt-sovelluksen kautta ruuat juhliin. Sovellus oli iskuryhmän mielestä hieman hankala käyttää, mutta kaikki saivat tilattua ruuat. Iskuryhmä päätti antaa myös Woltille palautetta. Sieltä iskuryhmä ei saanut vastausta.

Digitaalinen henkilöllisyys

Saavutettavuusiskujen lisäksi iskuryhmä halusi vaikuttaa puolueisiin ja tuleviin kansanedustajiin. Osa iskuryhmän osallistujista oli viime vuonna mukana kehittämässä Digi- ja väestötietoviraston kanssa digitaalista henkilöllisyystodistus -sovellusta. Alun perin digihenkkarin piti tulla kaikkien käyttöön syyskuussa 2023. Eduskunta ei kerennyt käsitellä siihen liittyvää lakia tällä kaudella. Seuraava eduskunta jatkaa toivottavasti lain käsittelyä. Jotta digitaalinen henkilöllisyys toteutuu, täytyy seuraavan eduskunnan hyväksyä sen mahdollistava laki. Iskuryhmässä todettiin, että nyt on aika vaikuttaa, että uudet kansanedustajat ymmärtävät asian tärkeyden.

Digitaalinen henkilöllisyys on erityisen tärkeä ihmisille, jotka eivät saa verkkopankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Sen avulla he voivat käyttää netissä palveluja, jotka vaativat vahvaa sähköistä tunnistautumista. Esimerkiksi omia terveystietoja ei näe, jos ei ole tunnuksia.

On se aika tylsää, jos joutuu katsomaan jonkun toisen kanssa omia tietoja.

Kännykässä oleva henkilöllisyystodistus voi myös olla helpompi käyttää kuin perinteinen henkilöllisyystodistus.

On helpompi käyttää monessa asiassa, kun on kännykässä. Ei tarvitse etsiä henkilökorttia lompakosta.

Henkilö kirjoittaa kynällä paperiin pöydän ääressä.

Vaikuttamiskampanja, jolla vaikutettiin kansanedustajiin

Iskuryhmä halusi nostaa asian esille. Siitä syntyi iskuryhmän eduskuntavaalien vaikuttamiskampanja. Yhdessä hankkeen työntekijöiden kanssa iskuryhmä suunnitteli vaikuttamiskampanjan.

He haluavat vaikuttaa siihen, että ihmiset ymmärtäisivät asian. Kaikki eivät ymmärrä sitä, että on paljon ihmisiä, joilla ei ole mahdollisuuksia hoitaa omia asioita netissä.

Kaikilla pitää olla oikeus käyttää netissä olevia palveluja. On epäreilua, ettei niitä kaikilla ole. Ne pitäisi olla kaikilla tasapuolisesti.

Iskuryhmä haluaa, että kansanedustajat ottavat asian esille ja pistävät asioihin reippautta.

Jokainen iskuryhmäläinen kertoi videolle, miksi heidän mielestään digitaalinen henkilöllisyystodistus on tärkeä asia. Lopuksi kuvasimme videon yhdessä. Sen sanoma on selvä ja kuuluu voimakkaana tulevien kansaedustajien korviin:

Kaikille kuuluu digihenkkari. Sillä siisti, ei mitään erottelua!

Henkilö näyttää paperia, jossa tekstiä.

Lue myös nämä

Takaisin ylös