Siirry suoraan sisältöön

Näin opitaan vaikuttamaan nettisivuihin

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 17.6.2022
Mies hymyilee älypuhelin kädessä naiselle, joka on kannettavan tietokoneen äärellä.

Selkeästi meille -hanke järjesti osana saavutettavuuskampanjaa Opi vaikuttamaan nettisivuihin -koulutuksen. Jokainen voi antaa vaikeista nettisivuista palautetta ja siten vaikuttaa siihen, että niistä tulisi helpompia käyttää ja ymmärtää. Helpot nettisivut ovat tärkeitä, että mahdollisimman moni löytää netistä itselleen tärkeitä asioita.

Koulutus järjestettiin Kehitysvammatuki 57 ry:n Ystävätuvalla. Tapaamisia oli kolme kertaa touko-kesäkuun aikana.

Koulutuksessa osallistujat

  • oppivat siitä, miksi on tärkeää, että nettiä on helppo käyttää
  • oppivat tutkimaan nettisivuja
  • vaikuttivat nettisivuihin eli lähettivät palautetta.

Ensimmäisellä kerralla tutustuttiin ja tutkittiin muun muassa Kelan sivuja. Osallistujat olivat tyytyväisiä, koska Kelan sivuilla on nyt etusivulla näkyvä linkki selkokielisille sivuille. Linkki on saatu sinne Selkeästi meille -hankkeen iskuryhmän toiveesta. Moni Kelan sivujen käyttäjä ei aikaisemmin tiennyt, että Kelalla on selkokieliset sivut, koska tätä tietoa ei etusivulta löytynyt. Vaikuttaminen siis kannattaa.

Toisella kerralla tutkittiin Särkänniemen ja Linnanmäen sivuja. Yhdessä pohdittiin asioita, jotka auttavat löytämään tietoa helpommin. Ryhmä päätti vaikuttaa huvipuistojen sivuihin ja havainnoista kirjoitettiin palaute. Huvipuistot on tarkoitettu kaikille kävijöille, eli niistä pyritään tekemään mahdollisimman esteettömät. On tärkeää, että myös nettisivuja voivat kaikki niitä tarvitsevat käyttää eli että ne ovat saavutettavat.

Kaksi eri ryhmää keskustelee nettisivuista.

Särkänniemen sivulla on iso liikkuva kuva, jota ei saa pysäytettyä. Se vaikeuttaa lukemista, kun kuvat vaihtuvat liian nopeasti. Olisi tärkeää, että kuvat saisi pysäytettyä. Linnanmäen sivulla on samanlainen haaste.

Viimeisellä kerralla palaute lähetettiin Särkänniemeen ja Linnanmäkeen. Lisäksi arvioitiin ryhmän vaikuttamistyötä ja juhlittiin. Osallistujat saivat kiitoslahjan ja todistuksen osallistumisesta. Osallistujat pitivät koulutusta tärkeänä ja toivoivat, että samanlaisia koulutuksia järjestettäisiin lisää.

Opin hakemaan tietoa eri tavoilla netistä. Oivalsin, miten paljon erilaisia tapoja on. -koulutukseen osallistuneen palaute.

Henkilö opettelee käyttämään tablettia toinen seuraa vierestä. Taustalla kaksi ihmistä keskustelee.

Koulutuksen osallistuja kokeili ensimmäistä kertaa tablettia ja koki sen käytön helpoksi. Tabletilla on helpompi löytää nettisivulta tietoa kuin kannettavalla tietokoneella, kun ei tarvitse käyttää hiirtä.

Kaksi henkilöä katsoo tablettia.

Koulutuksessa sai myös varmuutta käyttää erilaisia laitteita itsenäisesti ja etsiä tietoa ilman toisen ihmisen tukea. Itsenäinen netinkäyttö on nykyisin tärkeä taito. Siksi nettisivujen on oltava helppoja käyttää ja ymmärtää.

Selkeästi meille -hanke on Kehitysvammatuki 57 ry:n ja Kehitysvammaliiton yhteinen hanke. Hanke alkoi vuonna 2020 ja päättyy vuonna 2022. Hankkeen tavoitteena on lisätä verkkopalveluiden kognitiivista saavutettavuutta eli sitä, että niitä on helppo käyttää ja ymmärtää.

Mies soittaa kitaraa. Yleisössä kuusi henkilöä kuuntelee.

Juhlat ovat oleellinen osa Selkeästi meille -hankkeen vaikuttamistoimintaa. Opi vaikuttamaan nettisivuihin -koulutuksen viimeistä kertaa ja vaikuttamistyötä juhlistettiin hyvän musiikin ja pizzan merkeissä.

Lue myös nämä

Takaisin ylös