Siirry suoraan sisältöön

Me Itse Vantaan iskuryhmä iski Kelan nettisivuille

  • Iskuryhmät
  • Julkaistu: 3.5.2022
Kaksi henkilöä seisovat seinän edessä. Toisella on aurinkolasit päässä ja molemmilla on peukalo ylhäällä.

Me Itse Vantaa osallistui Selkeästi meille -hankkeen iskuryhmätoimintaan, jossa pyritään vaikuttamaan nettisivujen käytettävyyteen. Iskun kohteeksi valitaan sivusto, johon ryhmä toivoo muutosta, jotta he voisivat käyttää sivua helpommin ja itsenäisemmin. Hankkeen työntekijät auttavat iskujen tekemisessä. Vantaan iskuryhmään osallistui kolme osallistujaa ja taustatukihenkilö. Ryhmä kokoontui talven ja kevään aikana viisi kertaa, välillä etänä ja välillä kasvotusten. Iskuryhmä äänesti iskun kohteen, ja valitsi yksimielisesti Kelan sivuston. Lisäksi iskuryhmä ja hankkeen saavutettavuustestaajat tapasivat etäyhteyden välityksellä Kelan työntekijöitä, jotka vastaavat Kelan nettisivuista ja saavutettavuudesta.

Äänestettiin sivu, johon isketään

Iskuryhmällä oli neljä nettisivua, joihin he halusivat muutosta: Kela, Hesburger, Vantaan kaupungin sivut ja Verohallinto. Näistä sivuista ryhmä äänesti yksimielisesti, että haluavat iskeä Kelan sivuihin.

Hanna Laakkonen on yksi Vantaan iskuryhmän vaikuttajista. Hän toimii Vantaan Me Itse -ryhmän puheenjohtajana. Hanna kertoi, että aluksi iskuryhmässä tutkittiin yhdessä Kelan sivuja ja tehtiin havaintoja puutteellisista tiedoista. Sen jälkeen kirjoitettiin puutteelliset tiedot ylös ja lähetettiin niistä tieto Kelan sivuista vastaavalle.

Iskuryhmä antoi palautetta Kelalle muun muassa seuraavista asioita:

  • Kelan taksimatkoista oli vaikea löytää tietoa ja saada selvää.
  • Hakutulokset eivät olleet tarkkoja.
  • Tartuntapäivärahasta puuttui tieto, voiko työkyvyttömyyseläkkeellä saada korvausta.
  • Selkosivut oli vaikea löytää eikä iskuryhmä edes tiennyt, että sellaiset sivuilla on.

Iskuryhmä lähetti palautteen sähköpostilla Kelalle.

Kelan työntekijät halusivat kuulla iskuryhmän mielipiteitä

Kela vastasi iskuryhmän sähköpostilla lähettämään palautteeseen ja heidän kanssaan sovittiin etätapaaminen. Tapaamiseen osallistui Vantaan iskuryhmäläisistä Hanna ja ryhmän taustatukihenkilö, Selkeästi meille -hankkeen työntekijöitä sekä Kelan neljä työntekijää, jotka vastaavat Kelan nettisivuista ja sivujen saavutettavuudesta.

Hanna esitti iskuryhmän ja työpaikallaan keräämänsä palautteen Kelan sivuista. Lisäksi Hanna ja hankkeen saavutettavuustestaajat kertoivat näkemyksiään Kelan kesällä uudistuvista nettisivuista, esimerkiksi missä tieto selkokielisistä sivuista tulisi sijaita. He myös kertoivat mielipiteitään sivuille suunnitelluista kuvista. Kela aikoo ottaa nämä asiat huomioon uudistuvilla sivuillaan.

Palautteen antaminen ja vaikuttaminen koettiin hyvänä

Vantaan iskuryhmän osallistujat olivat tyytyväisiä, että heitä kuultiin ja he kokivat vaikuttaneensa Kelan sivuihin. Ryhmä aikoo vaikuttaa myös jatkossakin nettisivuihin.

Kerrankin meitä kuunneltiin. Meidän näkemys otettiin tosissaan!

Hannasta oli mahtavaa, kun Kelan työntekijät ottivat palautteen vakavasti ja he halusivat kuulla lisää iskuryhmän näkemyksiä ja totesi: ”Kerrankin meitä kuunneltiin. Meidän näkemys otettiin tosissaan!”

Kelalle myönnettiin Selkeästi meille -tunnus

Selkeästi meille -hanke myönsi Kelalle Selkeästi meille -tunnuksen. Hanke voi myöntää tunnuksen niille tahoille, joihin iskuryhmä on tehnyt iskun tai hankkeen saavutettavuustiimi on arvioinut. Tunnus viestii siitä, että organisaatio suhtautuu myönteisesti kognitiivisen saavutettavuuden eli netin helppokäyttöisyyden ja ymmärrettävyyden edistämiseen ja haluaa sen huomioida sitä jatkossakin.

Lue lisää Selkeästi meille -tunnuksesta tästä linkistä.

Hienoa työtä Me Itse Vantaan iskuryhmä! Kiitos Kela työstänne kognitiivisen saavutettavuuden edistämiseksi!

Lue myös nämä

Takaisin ylös