Ohjeita käyttäjätestaukseen
Tällä sivulla voit lukea asioista, joita sinun kannattaa ottaa huomioon, jos haluat järjestää oman käyttäjätestauspajan. Ohjeet perustuvat Selkeästi meille -hankkeen testauksissa ja arvioinneissa kerääntyneeseen kokemukseen.
Ohjeita saa hyödyntää epäkaupalliseen tarkoitukseen, kun mainitsee lähteen: selkeästimeille.fi.
Tutun verkkopalvelun rakenteeseen ja sisältöön sokaistuu helposti. Omilla sivuilla liikkuminen on sujuvaa, kun tietää missä ja millä nimellä asiat ovat. Ulkopuolisen silmin rakenne voi tuntua hämmentävältä tai tekstistä saattaa puuttua olennaisia asioita. Tämän vuoksi ulkopuolisille henkilöille järjestettävät käyttäjätestauspajat ovat tärkeä osa saavutettavan verkkopalvelun suunnittelu- ja kehitystyötä. Verkkopalveluita on hyvä testata erilaisilla käyttäjäryhmillä. Eri käyttäjäryhmissä tehdyt havainnot hyödyttävät myös muita netinkäyttäjiä.
Mikä on käyttäjätestauspaja?
Käyttäjätestauspajalla tarkoitetaan tilannetta, jossa testaajaksi kutsutut henkilöt tekevät erilaisia tehtäviä verkkopalvelussa. Tehtävät voivat olla esimerkiksi kysymyksiä, joihin testaaja yrittää löytää vastauksen verkkopalvelusta. Tehtävissä voidaan myös pyytää testaajaa täyttämään sivulta löytyvä lomake tai kokeilemaan muita toimintoja.
Selkeästi meille -hankkeen käyttäjätestaajat tekevät tehtäviä itsenäisesti ja testaajan kanssa on hankkeen työntekijä, joka antaa tehtävät sekä tukee tarvittaessa. Jokaiselle testaajalle järjestetään oma huone, jossa testausta voi tehdä ilman häiriöitä. Testaajalle järjestetään myös hänen tarvitsemansa tuki ja perehdytetään laitteiden ja ohjelmien käyttöön.
Usein testaajille tulee tilanteessa monia uusia asioita varsinaisen testauksen lisäksi, joten tilanne voi tuntua kuormittavalta. Esimerkiksi tietokoneen käytön opettelu voi vaatia aikaa, joten on tärkeää pitää testaus mahdollisimman kiireettömänä ja häiriöttömänä. Huolellinen valmistautuminen on paras tapa tehdä testauksesta miellyttävä kokemus.
Käyttäjätestauksen järjestäminen
-
Kartoita testaustarpeet AvaaSulje
- Mieti, mikä on sivustosi pääasiallinen kohderyhmä. Onko sivun kaikilla osioilla sama kohderyhmä, vai onko osa tarkoitettu vain tietyille käyttäjille?
- Pohdi, kenen havaintoja haluat. Eri ihmisryhmillä voi olla erilaisia haasteita. Esimerkiksi ikääntyneelle verkkomaailma voi olla täysin uusi asia ja tämän vuoksi sivulla liikkuminen tai sivun hahmottaminen voi olla haastavaa. Kieltä oppiva puolestaan voi olla taitava netinkäyttäjä ja haasteet liittyä esimerkiksi tekstin ymmärrettävyyteen.
- Mieti, mikä sivustolla on tärkeintä. Kokoa kolme asiaa, joiden pitäisi olla käyttäjälle helppoja. Käytä niitä pohjana tehtävien suunnittelussa.
- Päätä, haluatko testata tietokoneella, mobiililaitteella vai molemmilla.
- Pohdi, testataanko kirjautumista vaativia toimintoja. Järjestä testaajille tunnukset.
-
Suunnittele selkeitä tehtäviä AvaaSulje
- Tee tehtävät valmiiksi ennen testausta.
- Voit käyttää apuna suunnittelussa kognitiivisen saavutettavuuden ohjeita.
- Tehtävien on hyvä olla yksinkertaisia ja lähteä liikkeelle perusasioista.
- Pohdi etukäteen, miten testaustilanne voisi edetä ja tee varasuunnitelmia. Ole valmis lisäämään tai vähentämään tehtäviä tarpeen mukaan.
Esimerkkejä tehtävistä:
Tehtävä 1: Sivustolle saapuminen
Pysähdy etusivulle. Kerro, mihin katseesi kiinnittyy ensimmäiseksi. Kenelle arvelet sivun olevan suunniteltu? Mikä on sinun mielestäsi sivuston tarkoitus? Onko sivu mielestäsi houkutteleva?
Tehtävä 2: Kuvat
Katso sivulla olevia kuvia. Mitä mieltä olet niistä? Kertovatko kuvat mielestäsi samaa asiaa tekstin kanssa?
Tehtävä 3: Asiakaspalvelu
Haluat soittaa asiakaspalveluun. Etsi numero, josta heidät tavoittaa. Löydätkö tiedot asiakaspalvelun aukioloajoista? Oliko tietoja helppo löytää?
Tehtävä 4: Palautteen antaminen
Haluat antaa palautetta verkkosivuista. Etsi palautelomake. Täytä lomake niin, että jätät joka kentän tyhjäksi. Lähetä lomake. Saitko virheilmoituksia? Olivatko virheilmoitukset ymmärrettäviä? Oliko lomake ymmärrettävä?
-
Kutsu ja palkitse testaajat AvaaSulje
- Mieti, missä ja miten testaus toteutetaan. Minne testaajien on helppo saapua?
- Kerro selkeästi aika, paikka ja anna saapumisohjeet. Anna puhelinnumero, johon soittaa ongelmatilanteessa. Tarjoudu menemään testaajaa vastaan esimerkiksi testauspaikan ulko-ovelle.
- Jos testaus tehdään etänä niin varmista, että testausalusta on helppo käyttää ja ymmärtää. Anna selkeät ohjeet, miten testaukseen voi osallistua. Ohjeissa on tärkeää olla tieto, kehen otetaan yhteyttä, jos osallistumisessa tulee jotain ongelmia.
- Anna testaajille korvaus työstä. Heidän antamansa palaute on arvokasta.
- Selkeästi meille -hanke maksaa testauksista rahapalkkion. Palkkio maksetaan Work Pilotsin kautta, joka on keikkatyötä tarjoava palvelu.
-
Tarjoa riittävä tuki ja perehdytys AvaaSulje
- Selvitä, mitä tukea testaaja tarvitsee netin käytössä ja varmista, että testaajalla on hänen tarvitsemansa tuki.
- Perehdytä testaaja. Kerro, mitä testauksessa tapahtuu, ketä testauksessa on mukana ja millaisessa roolissa.
- Huomioi motoriset haasteet. Esimerkiksi kannettavan tietokoneen kosketusalusta voi olla vieras. Tavallinen hiiri voi olla testaajalle tutumpi. Pyörätuolia käyttävä henkilö voi hyötyä säädettävästä pöydästä.
- Huomioi erilaiset oppimistavat: Voit tulostaa tehtävät testaajalle tai lukea ne ääneen.
- Jos annat tehtävät vain sähköisessä muodossa, pohdi pystyykö testaaja siirtymään helposti tehtävän ja verkkoselaimen välillä. Järjestä tarvittaessa esimerkiksi kaksi näyttöä.
- Varmista, että testaaja ymmärtää työn olevan arvokasta ja hänellä on oikeasti mahdollisuus vaikuttaa.
Mahdollinen tukihenkilö
- Testaajalla voi olla testauksessa mukana tukihenkilö. Tukihenkilö voi tukea testaajaa esimerkiksi testausajankohdan sopimisessa, ohjeiden ymmärtämisessä tai muistamisessa, testauspaikalle saapumisessa ja tekniikan käytössä.
- Sovi testauksesta ja kommunikoi ensisijaisesti testaajan itsensä kanssa.
-
Järjestä rauhallinen testaustilanne AvaaSulje
- Varaa testaukseen reilusti aikaa. Asiat eivät aina etene odotetulla tavalla.
- Järjestä hiljainen huone, jossa ei ole häiritseviä asioita. Esimerkiksi avoimen oven ohi kulkevat ihmiset saatetaan kokea häiritseviksi.
- Huomioi testaajien yksilöllisyys. Esimerkiksi ääniherkkää ihmistä voi tukea tarjoamalla kuulokkeet.
- Pidä testaustilanne sopivan pituisena, jotta testaaja jaksaa keskittyä. Hyvä aika on noin tunti tai kaksi tuntia.
- Anna mahdollisuus pitää taukoja.
- Testaaminen vieraassa paikassa voi olla jännittävää. Mieti, voisiko testauksen toteuttaa esimerkiksi testaajan kotona.
Testausta Teamsin välityksellä
Selkeästi meille hankkeessa havainnointia on tehty Teamsin välityksellä, jolloin testaajan kanssa samassa huoneessa on vain tehtävien antaja. Tällöin testaajalle ei tule painostavaa oloa ja havainnoijat voivat seurata toisessa huoneessa. Muista kuitenkin kertoa testaajalle, miten tilanne on järjestetty. Teams-palvelussa tehdyn testauksen voi myös helposti tallentaa myöhempää katselua varten. Kysy lupaa tallentamiseen testaajalta. Kerro myös, ketkä näkevät videon ja milloin video hävitetään.
-
Havainnoi testausta tarkasti AvaaSulje
- Testaaja saattaa kokea, että kaikki sujuu hienosti, vaikka havainnoitsijasta näyttää, että jokin asia ei etene tai löydy helposti.
- Kannusta testaajaa ajattelemaan ääneen. Voit myös kysyä tarkentavia kysymyksiä, esimerkiksi mikä sai valitsemaan tietyn painikkeen.
- Kaikki testaajan tekemät asiat tuottavat havaintoja. Esimerkiksi jos testaajan on vaikea kirjoittaa, voit pohtia voisiko kirjoittamista vaativan toiminnon verkkopalvelussa korvata toisella toiminnolla.
- Kiinnitä huomiota siihen, mihin testaaja ei kiinnitä huomiota. Esimerkiksi jos testaaja liikkuu sivuilla ilman, että hän käyttää sivunavigaation painikkeita, voi se kertoa siitä, ettei toiminto ole riittävän selkeä.
- Anna testaajan harhautua pois tehtävästä, se voi olla tärkeä havainto sivuston ymmärrettävyydestä. Voit yllättyä siitä, mihin testaaja päätyy.
- Muista, että tehtävän epäonnistuminen on tärkeä havainto. Se kertoo siitä, että verkkosivuilla on kehitettävää, eikä vika ole testaajassa.
- Testaustilanne on vaativa myös havainnoitsijalle. On tärkeää tehdä muistiinpanoja, sillä havainnot unohtuvat helposti.
-
Vinkkejä sujuvaan testaukseen AvaaSulje
- Välitä aito tunne siitä, että testaaja tulee kuulluksi ja nähdyksi.
- Anna testaajan tehdä itse. Ole kärsivällinen.
- Pyydä testaajaa ajattelemaan ääneen ja kertomaan mitä on tekemässä.
- Älä velvoita testaajaa tekemään tehtäviä loppuun. Tehtävät eivät testaa testaajan osaamista.
- Kiinnitä huomiota käyttämääsi kieleen: Jos pyydät etsimään uutisia sivuilta, joilla ne löytyvät ajankohtaista -otsikon alta, ei testaaja välttämättä osaa toimia.
- Testaajan voi olla vaikea kirjoittaa. Voit esimerkiksi sanella kirjain kerrallaan, jotta hän pääsee eteenpäin.
- Avusta esimerkiksi silloin, jos testaaja päätyy täysin toiselle sivulle tai jos testaajaa alkaa turhauttaa.
- Älä jätä testaajalle oloa epäonnistumisesta. Jos tehtävän tekeminen ei onnistu, kerro testauksen päätteeksi, miten hän olisi voinut toimia onnistuakseen.
- Kiitä ja muistuta työn tärkeydestä.
-
Mitä ottaa huomioon, kun teet ilmoituksen testauksesta AvaaSulje
Tee ilmoitus testauksesta selkokielellä tai selkeällä kielellä, joka sisältää alla olevat asiat.
Milloin testaus järjestetään
- Minä päivänä ja mihin kellonaikaan testaus järjestetään.
Missä testaus tapahtuu
- Tapahtuuko testaus etänä vai paikan päällä.
- Mihin osoitteeseen testaaja tulee.
- Tuleeko joku testaajaa vastaan.
Yhteystiedot
- Kehen otetaan yhteyttä? Esimerkiksi, jos testaaja ei löydä paikan päälle tai verkkoyhteys ei toimi.
Testauksen kesto
- Kuinka kauan testaus kestää.
Mitä testaaja saa korvaukseksi
- Saako testaaja palkkion testauksesta.
- Tarjotaanko testauksessa jotain testaajalle.
Tukihenkilö
- Voiko mahdollinen tukihenkilö osallistua testaukseen.
Voit lisätä myös muita asioita, mitä testaajan pitää ottaa huomioon testauksessa.
Lue esimerkki testausilmoituksesta. Pääset sinne tästä linkistä. Voit hyödyntää ilmoitusta kirjoittaessa hankkeen kognitiivisen saavutettavuuden ohjeita. Selkokielestä löytyy lisätietoa Selkokeskuksen sivuilta.