Siirry suoraan sisältöön

Hae mukaan iskuryhmään

Tällä sivulla voit lukea, mikä on saavutettavuusisku ja mikä on iskuryhmä, mitä iskuryhmässä tehdään ja miten voit hakea mukaan. Hae mukaan saavutettavuuden iskuryhmään ja tule tekemään saavutettavuusiskuja!

Iskuryhmässä pääset vaikuttamaan siihen, että meidän kaikkien ihmisten käyttöön tarkoitetut erilaiset sähköiset palvelut ovat helppoja käyttää ja ymmärtää. Sähköisiä palveluja ovat esimerkiksi erilaiset nettisivut, puhelimissa olevat sovellukset ja eri paikoissa olevat itsepalveluautomaatit. Erilaisia itsepalveluautomaatteja ovat esimerkiksi  

  • joukkoliikenteen lipunmyyntiautomaatit 
  • kauppojen itsepalvelukassat 
  • juoma- ja välipala-automaatit
  • kirjastojen lainausautomaatit 
  • pikaravintoloiden tilauslaitteet 
  • Postin pakettiautomaatit. 

Mikä on saavutettavuusisku?

Saavutettavuusisku on sähköisiin palveluihin vaikuttamista. Tutkimme yhdessä sovelluksia ja itsepalveluautomaatteja ja kerromme niistä mielipiteemme suoraan organisaatiolle, joka ylläpitää niitä. Jokainen ryhmäläinen saa kertoa oman mielipiteen eli teemme saavutettavuusiskun. Iskuryhmässä saavutettavuusiskujen tekeminen on tärkeää vaikuttamista. Erilaiset sähköiset palvelut on tarkoitettu kaikkien ihmisten käytettäväksi. Siksi on tärkeää, että ne ovat mahdollisimman helppoja käyttää ja ymmärtää.

Jos haluat olla mukana vaikuttamassa siihen, että erilaisista sähköisistä palveluista tulee helpompia käyttää ja ymmärtää, hae mukaan iskuryhmään.

Mitä toivomme sinulta? 

Jos olet kiinnostunut vaikuttamisesta ja haluat tulla tekemään saavutettavuusiskuja, meillä on sinulle kaksi toivetta. Nämä toiveet ovat:

  1. Haluat vaikuttaa.
  2. Käytät omassa arjessasi edes jonkin verran älypuhelinta tai tablettitietokonetta. 

Meillä on nämä toiveet kahdesta eri syystä. 

  1. Iskuryhmätoiminta on sinulle mielenkiintoista, jos haluat vaikuttaa asioihin.  
  2. Iskuryhmässä tutkitaan älypuhelimessa olevia sovelluksia ja siksi on tärkeää, että sinulla on kokemusta älypuhelimen käytöstä.  

Saavutettavuustestaaja Heikki kehottaa hakemaan mukaan iskuryhmään

Mitä iskuryhmässä tehdään? 

Iskuryhmä kokoontuu neljä kertaa. Iskuryhmäläiset valitsevat itsepalveluautomaatin ja sovelluksen, joihin haluavat vaikuttaa. Selkeästi meille -hankkeen työntekijöiden tuella iskuryhmään osallistujat testaavat ja tutkivat näitä yhdessä ja antavat niistä palautetta eli tekevät saavutettavuusiskun. Iskuryhmään osallistuvilla on myös mahdollisuus tavata itsepalveluautomaattien ja sovellusten tekijöitä ja kertoa heille suoraan mielipiteitään.

Ensimmäinen kerta

Ensimmäisellä kerralla tutustumme iskuryhmätoimintaan ja toisiimme. Keskustelemme erilaisten sähköisten palveluiden käytöstä ja valitsemme, mihin sähköiseen palveluun haluamme vaikuttaa. Valitsemme mihin itsepalveluautomaattiin haluamme vaikuttaa. Valitsemme myös mihin sovellukseen tai sovelluksiin haluamme vaikuttaa. Keskustelemme myös siitä, miksi on tärkeää vaikuttaa kaikille tärkeisiin palveluihin.

Toinen kerta

Toisella kerralla menemme paikan päälle testaamaan meidän valitsemaa itsepalveluautomaattia. Tapaamme mahdollisesti ihmisiä, jotka ovat vastuussa automaatista ja voivat vaikuttaa siihen, miten se toimii. Meistä on tärkeää, että pääsemme kertomaan suoraan näille ihmisille siitä, mikä itsepalvelupäätteiden käyttämisessä on vaikeaa. 

Kolmas kerta

Kolmannella kerralla testaamme erilaisia sovelluksia ja annamme niistä palautetta.  

Neljäs kerta 

Neljännellä kerralla arvioimme saavutettavuusiskujen tuloksia ja juhlimme. Kutsumme mukaan niiden sovellusten ylläpitäjiä, joihin olemme vaikuttaneet. Iskuryhmään osallistujat saavat osallistumistodistuksen ja lahjan.

Vuoden aikana järjestetään neljä iskuryhmää 

Selkeästi meille -hanke järjestää vuoden aikana neljä eri iskuryhmää. Keväällä on kaksi iskuryhmää ja syksyllä kaksi. Hae mukaan.

Kysy lisää iskuryhmän toiminnasta

Takaisin ylös