Siirry suoraan sisältöön

Vaikuta itse!

  • Vieraskynä
  • Julkaistu: 30.9.2022
  • Kirjoittanut: Esa Peltonen
Miehen kasvot lähikuvassa seinä taustalla.

Olen törmännyt netissä asioidessani ongelmiin, jotka ovat tehneet asioinnista mahdottomia. Etsin esimerkiksi TE-toimiston sivuilta työpaikkoja ja onnistuin löytämään tarvitsemani kaavakkeen, mutta linkki ei toiminut. Yritin kysyä chat-robotilta apua, joka ei onnistunut auttamaan minua. Lopulta jouduin menemään paikan päälle TE-toimistoon selvittämään asian. Jouduin jonottamaan TE-toimistossa kolme tuntia ennen kuin pääsin virkailijan luokse. Tuntui tylsältä odottaa. Olisi ollut hyvä, jos chatissa voisi keskustella oikean ihmisen kanssa tai asioida puhelimitse. Annoin asiasta TE-toimistolle palautetta.

Toinen kerta oli, kun eräs opiskelijakaverini etsi Kelan sivuilta kaavaketta, jota sieltä ei löytynyt ollenkaan. Kehoitin kaveriani antamaan netin kautta palautetta, jotta kaavake saadaan verkkosivuille.

Koen palautteen antamisen tärkeäksi, koska näin voin vaikuttaa siihen, että asiat sujuvat kaikilta helpommin. Palautetta pitää antaa hyvällä tavalla ja ystävällisesti. Äkkipikainen ja töykeä viesti ei vie asiaa eteenpäin. Kun palautetta on annettu ja kaavake löytyy nettisivuilta, minun ei tarvitse jonottaa asiakaspalveluun, eikä muidenkaan ei tarvitse kuluttaa aikaa jonotteluun. Virkailijalta kuluu myös aikaa siihen, että hän palvelee minua asiassa, jonka olisin voinut tehdä helpommin netissä.

Niiden, jotka tekevät nettisivuja, kannattaa panostaa sivuihin paljon. Kun asiat voi netissä hoitaa helpommin, ei tarvitse soittaa asiakaspalveluun. Haluaisin tehdä enemmän yhteistyötä nettisivujen tekijöiden kanssa, jotta erityisihmisten tarpeet tulisivat paremmin huomioiduksi.

Pienelläkin vaikuttamisella voi edistää asioita.

Miehen kasvot lähikuvassa seinä taustalla.

Esa Peltonen

Kirjoittaja on 39-vuotias herrasmies, joka vaikuttaa monessa erityisihmisten asioihin: Me Itse ry:ssä, Kehitysvammaisten Tukiliiton kokemusasiantuntijana, Vernerin johtoryhmässä ja Selkeästi meille -hankkeessa.

Lue myös nämä

Takaisin ylös