Siirry suoraan sisältöön

Tunnistatko tämän ikonin?

  • Vieraskynä
  • Julkaistu: 21.2.2022
  • Kirjoittanut: Mikko Apell
Piirroskuva, jossa suoran viivan päällä pallo, i-kirjaimen näköinen.

Törmäsin tekstin otsikkokuvana olevaan symboliin liikkuessani kaupungilla. Symboli muistuttaa i-kirjainta. Voisiko se tarkoittaa informaatiota? Löytyykö lähettyviltä kartta?

Selkeästi meille -hankkeen saavutettavuustiimi näkee usein symboleita erilaisilla verkkosivuilla. Niitä käytetään esimerkiksi painikkeissa. Usein verkkosivuilla käytetään symboleja ilman tekstiselitettä. Ehkä verkkosivujen tekijät ajattelevat symbolien olevan kaikille tuttuja, eikä niiden selittämiselle nähdä tarvetta. Syy selitteen pois jättämiselle saattaa liittyä myös ulkoasuun, sillä pelkät symbolit ovat usein siistin näköisiä ja vievät vähän tilaa sivunäkymästä.

Symbolit kuitenkin usein tarvitsevat asiayhteyden, jotta ne voi ymmärtää oikein. Esimerkiksi mobiilisivustoilla käytetään usein kolmea päällekkäistä viivaa esittävää symbolia. Testaajamme Heikki kommentoi, että viivat voisivat olla koristeita. Viivoja kuitenkin käytetään ilmaisemaan verkkosivun valikkoa. Sivun käyttäminen voi muuttua turhauttavaksi tai mahdottomaksi, jos käyttäjä tulkitsee symbolin koristeeksi, eikä paina sitä. Toisella sivustolla käytetty poikkeavan näköinen valikon symboli näytti testaajamme Roberton mielestä sähkövatkaimelta. Kun symboli on päätelty sähkövatkaimeksi, voi olla vaikea hahmottaa, miten se liittyy sivun aiheeseen.

Piirroskuva, jossa kaksi ikonia. Toinen kolme päällekkäistä viivaa, toinen kuva, joka on f-kirjaimen muotoinen.

Koriste ja sähkövatkain, vai kaksi valikon symbolia?

Onneksi monet symbolit alkavat vakiintua. Vakiintunut symboli on esimerkiksi suurennuslasi hakemisen yhteydessä. Kaikki eivät kuitenkaan pysty päättelemään symbolien merkityksiä, vaikka ne toistuisivat eri sivuilla. Lisäksi osa yleisistäkin toiminnoista saatetaan kuvata eri symboleilla sivustosta riippuen. Esimerkiksi lähes kaikki suomalaiset pankit käyttävät kirjautumisen symbolina lukon kuvaa. Monet sosiaalisen median alustat puolestaan käyttävät ihmishahmoa kirjautumisen yhteydessä. Yhden symbolin oppiminen ei siis vielä takaa sitä, että käyttäjä osaisi kirjautua kaikilla sivustoilla.

Kognitiivista saavutettavuutta voi usein parantaa yksinkertaisilla asioilla: Kun lukon tai ihmishahmon viereen kirjoittaa selitteen ”Kirjaudu”, on painikkeen merkitys helppo ymmärtää. Näin sivun toiminnot muuttuvat helpommin käytettävämmäksi myös niille, joille verkkosivujen toiminnot eivät ole tuttuja.

Palaan tekstin alussa mainitsemaani symboliin. Sen läheltä löytyi toinenkin symboli, joka on kuvattuna tekstin alapuolella. Pystytkö nyt päättelemään, mitä symbolit tarkoittavat? Helpottuisiko tehtävä entisestään, jos symbolien alle lisäisi tekstin ”WC”?”

Piirroskuva, jossa kaksi ikonia. Toinen suora viiva, jonka päällä pallo, toinen kapea kolmio, jonka päällä pallo.

Kuvassa WC:n symbolit.

Selkeästi meille -hankkeen työntekijä Mikko Apell.

Mikko Apell

Mikko Apell työskenteli Selkeästi meille -hankkeen saavutettavuuskoordinaattorina kesästä 2021 alkuvuoteen 2022. Sen jälkeen Mikko on työskennellyt hankkeessa viestintäkoordinaattorina.

Lue myös nämä

Takaisin ylös